Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne z warstwą szpinakową

Lasagne z warstwą szpinakową

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 96

Dodano:

Odsłon: 6461

Pyszne :)

Składniki

  • makaron lasagne, 1 opakowanie
  • pomidory w puszcze, 2 puszki
  • mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe, 70dkg
  • cebula, 2
  • szpinak np. mrożony ze śmietaną, opakowanie
  • ser żółty, kostka
  • oregano, bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz czarny i cayene, papryka słodka i ostra, sól
  • koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki
  • mąka, 4 łyżki
  • masło, 4,5 łyżki
  • mleko, 1,5-2 szklanki
  • olej
  • czosnek, 4 ząbki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Lasagne z warstwą szpinakową

Przygotowanie

  1. Cebulkę drobno kroimy, szklimy na patelni, dorzucamy mięso, sól - obsmażamy. Jak mięso będzie już obsmażone to dodajemy pomidory z puszki. Przyprawiamy 3 sprasowanymi ząbkami czosnku, koncentratem pomidorowym, bazylią, oregano, pieprzem czarnym i cayene, papryką słodką i ostrą, w razie potrzeby jeszcze solą.

  2. Szpinak rozmrażamy na patelni, jak już woda nieco odparuje to dorzucamy sprasowany czosnek, masło 0,5 łyżki, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz.

  3. Beszamel. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło (4 łyżki), mieszamy z mąką i mlekiem, przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem.

  4. Lasagne pieczemy ok. 30-40 min w rozgrzanym do temperatury 180°C piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 marca 2012 Pyszne, pyszne, właśnie w takiej wersji polubiłam szpinak :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 20 marca 2012 Brzmi i wygląda bardzo apetycznie. \zabieram do ulubionych i koniecznie wypróbuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń