Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lazania. Kolejny włoski klasyk znany na całym świecie. Najśmieszniejsze jest to, że będąc już kilka razy we Włoszech nie spróbowałem nigdy tam tego dania. Więc, szczerze powiedziawszy, nie wiem czy ta lazania jest włoska, czy moja.
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 592
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 267
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 250
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 592
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 267
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 250
Składniki
Rogout mięsne podgrzej (moje jest bardzo gęste, więc dodałem ok.0,5l przecieru pomidorowego z kartonu).
Zrób sos beszamelowy: rozgrzej w rondlu oliwę, dodaj mąkę i, energicznie mieszając, zrób jasną zasmażkę. Wlej zimne mleko i podgrzewaj. Mieszaj cały czas, aby nie było grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć - dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Sos nie powinien być zbyt gęsty.
Na dno naczynia wylej trochę sosu i równo rozprowadź. Następnie układaj warstwami: płaty makaronu (surowe), ragout, ser, beszamel. Układaj warstwy do wyczerpania składników.
Na wierzch wylej resztę sosu i posyp serem.
Piecz w piekarniku ok. 45 -50 minut, aż makaron będzie miękki, a ser na górze się roztopi i zrumieni. Wyjmij z piekarnika i poczekaj chwilę, aż potrawa lekko przestygnie. Krój na porcje i podawaj.