Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lazania. Kolejny włoski klasyk znany na całym świecie. Najśmieszniejsze jest to, że będąc już kilka razy we Włoszech nie spróbowałem nigdy tam tego dania. Więc, szczerze powiedziawszy, nie wiem czy ta lazania jest włoska, czy moja.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 11218
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 724
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 439
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13337
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 11218
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 724
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 439
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13337
Składniki
Rogout mięsne podgrzej (moje jest bardzo gęste, więc dodałem ok.0,5l przecieru pomidorowego z kartonu).
Zrób sos beszamelowy: rozgrzej w rondlu oliwę, dodaj mąkę i, energicznie mieszając, zrób jasną zasmażkę. Wlej zimne mleko i podgrzewaj. Mieszaj cały czas, aby nie było grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć - dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Sos nie powinien być zbyt gęsty.
Na dno naczynia wylej trochę sosu i równo rozprowadź. Następnie układaj warstwami: płaty makaronu (surowe), ragout, ser, beszamel. Układaj warstwy do wyczerpania składników.
Na wierzch wylej resztę sosu i posyp serem.
Piecz w piekarniku ok. 45 -50 minut, aż makaron będzie miękki, a ser na górze się roztopi i zrumieni. Wyjmij z piekarnika i poczekaj chwilę, aż potrawa lekko przestygnie. Krój na porcje i podawaj.