Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia włoska należy do jednych z ulubionych kuchni Ewy Wachowicz. Ceni ją nie tylko za smak, ale również za prostotę i szybkość wykonania. W 142. odcinku programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz zdradziła, jak przygotować słynny sos bolognese, oraz jak na jego bazie zrobić później pyszną lasagne.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7147
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7147
Składniki
Zacznij od sosu bolońskiego: Marchewkę i selera naciowego pokrój w drobną kosteczkę. Warzywa podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do podduszonych warzyw. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj na patelnię.
Do podsmażonych warzyw dodaj wołowe mięso mielone, dopraw je solą, pieprzem, oregano i szczyptą cukru. Następnie wlej wino, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Sos boloński gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
Przygotuj beszamel: Na patelnię przełóż masło, roztop je na wolnym ogniu, następnie dodaj mąkę. Zrób zasmażkę. Do zasmażki wlej mleko. Składniki gotuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Beszamel dopraw do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec lazanię posmaruj sosem bolońskim. Na warstwę sosu wyłóż warstwę makaronu. Makaron zalej kolejną porcją sosu bolońkiego. Na wierzch wyłóż połowę beszamelu. Zapiekankę oprósz tartym parmezanem. Następnie ponownie wyłóż makaron, sos boloński i beszamel z parmezanem.
Lazanie Ewy Wachowicz wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Gotową pokrój na kawałki i wyłóż na talerze. Danie udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!