Do góry

Dania główne Przepis na:

Lazania z jabłkami i żurawiną

Lazania z jabłkami i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Lazania z jabłkami i żurawiną"

Składniki

  • 1 kg jabłek deserowych
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 1 i 2/3 szkl. soku jabłkowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 9 łyżek cukru
  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 1 szkl. mleka
  • 20 dag serka mascarpone
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • cukier wymieszany z cynamonem
  • tłuszcz do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka umyj, jedno odłóż, resztę obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Skrop je 3 łyżkami soku z cytryny. Wymieszaj 1/2 szklanki soku jabłkowego z 1 op. budyniu i 5 łyżkami cukru. Pozostały sok jabłkowy zagotuj, wlej rozmieszany budyń. Gotuj dalej.

  2. Kiedy masa zgęstnieje, dołóż kawałeczki jabłek i żurawinę. Dobrze wymieszaj całość, gotuj jeszcze ok. 2 minut. Płaty makaronu włóż do lekko posolonej wody. Gotuj 5–7 minut. Ostrożnie wyjmij i osusz.

  3. Pozostały cukier oraz drugi budyń wymieszaj z 1/2 szkl. mleka. Resztę mleka zagotuj. Wlej rozmieszany budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając.

  4. Budyń wystudź, utrzyj z serkiem na gładki krem. Odłożone jabłko pokrój na cząstki, oczyść, potnij w cienkie plasterki. Skrop je resztą soku z cytryny.

  5. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj odrobinę kremu budyniowego. Na tym ułóż warstwami (na przemian) makaron oraz masę z jabłek i żurawiny. Na wierzchu zapiekanki ułóż plasterki jabłek. Rozsmaruj na nich resztę kremu budyniowego.

  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st. Piecz przez 20 minut. Gotową zapiekankę oprósz cukrem wymieszanym z cynamonem.

  7. ok. 50 minut . 1 porcja ok. 790 kcal

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń