Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lazania z jabłkami i żurawiną"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 439
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 439
Składniki
Jabłka umyj, jedno odłóż, resztę obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Skrop je 3 łyżkami soku z cytryny. Wymieszaj 1/2 szklanki soku jabłkowego z 1 op. budyniu i 5 łyżkami cukru. Pozostały sok jabłkowy zagotuj, wlej rozmieszany budyń. Gotuj dalej.
Kiedy masa zgęstnieje, dołóż kawałeczki jabłek i żurawinę. Dobrze wymieszaj całość, gotuj jeszcze ok. 2 minut. Płaty makaronu włóż do lekko posolonej wody. Gotuj 5–7 minut. Ostrożnie wyjmij i osusz.
Pozostały cukier oraz drugi budyń wymieszaj z 1/2 szkl. mleka. Resztę mleka zagotuj. Wlej rozmieszany budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając.
Budyń wystudź, utrzyj z serkiem na gładki krem. Odłożone jabłko pokrój na cząstki, oczyść, potnij w cienkie plasterki. Skrop je resztą soku z cytryny.
Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj odrobinę kremu budyniowego. Na tym ułóż warstwami (na przemian) makaron oraz masę z jabłek i żurawiny. Na wierzchu zapiekanki ułóż plasterki jabłek. Rozsmaruj na nich resztę kremu budyniowego.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st. Piecz przez 20 minut. Gotową zapiekankę oprósz cukrem wymieszanym z cynamonem.
ok. 50 minut . 1 porcja ok. 790 kcalŹródło: Tina