Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś pomysł na pyszną lazanię z dodatkiem dyni i suszonych pomidorów. Tradycyjną lazanię robię już od lat, ale ta wersja z dynią i suszonymi pomidorami była równie smaczna, więc polecam serdecznie. Spróbujcie. Przy lazanii jest trochę pracy, ale warto zrobić ją od czasu do czasu i delektować się potem tym pysznym włoskim "wynalazkiem":-). Z podanych składników wychodzi duża lazania na jakieś 6 -7dużych porcji, a piekę ją w ceramicznym naczyniu o wymiarach:25x35. W moim naczyniu na każdą warstwę używam 3 płatów lazanii. Zdjęcia lazanii średnie, ale nie jest rzeczą łatwą bez uszczerbku wyjąć gorącą lazanię z naczynia, w którym się piekła. Zimna kroi i wyjmuje się łatwiej, ale kto by jadł zimną:). U nas jak zostaje to odgrzewam ją w piekarniku na drugi dzień, wcześniej ją krojąc. Gdybyście tak robili, to trzeba ją przykryć folią aluminiową, bo inaczej ser się spiecze.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4270
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416908
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4270
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416908
Składniki
Dynię pozbawiamy miękkiego wnętrza, a miąższ pieczemy w piekarniku w kawałkach w formie łódeczek w 180 stopniach ok 44 minut. Studzimy i miąższ oddzielamy od skórki
Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej ( 2 - 3 łyżki ). Całość przygotowuję w dużej patelni typu wok. Gdy cebula jest już zeszklona dodajemy przeciśnięty czosnek i chwilę razem smażymy
Do cebuli dodajemy następnie zmielone mięso. Solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy, aż mięso się upiecze, mieszając, aby nie zbiło się w grudki
Gdy mięso jest już gotowe wlewamy do niego passatę i zagotowujemy. Następnie dodajemy posiekany miąższ dyni i odsączone z oleju i drobno posiekane suszone pomidory. Gdyby całość była za gęsta można podlać niewielką ilością wody. Wszystko razem dusimy ok 10 minut doprawiając w tym czasie farsz do lazanii bazylią, oregano, i ewentualnie solą czy pieprzem
Mięsny farsz gotujemy do czasu, aż wytraci zbędny płyn ( farsz ma być mocno wilgotny, ale nie płynny)
Ser ścieramy na tarełku o dużych oczkach
Przygotowujemy sos beszamelowy: w niewielkim rondelku roztapiamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie należy dolać część mleka i mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy sos zaczyna gęstnieć dolewamy kolejną część mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zdejmujemy z ognia. Sos powinien mieć konsystencję dość gęstej śmietany
Kolejny etap to przygotowanie makaronu: w dużym garnku z lekko osoloną wodą obgotowujemy każdy płat lazanii ok. 4-5 minut /ja wrzucam zawsze po 5 - 6 płatów lazanii i pilnuję, aby się nie posklejały/
Podgotowany makaron wyjmujemy z wody i układamy osobno na talerzach, tak aby płaty się nie posklejały
Formę smarujemy oliwą z oliwek i na spód kładziemy warstwę makaronu. Smarujemy ją cienko beszamelem, na to nakładamy nadzienie mięsno-pomidorowe i posypujemy delikatnie serem startym na tarce o grubych oczkach. Te czynności powtarzamy do wyczerpania składników w kolejności: makaron, beszamel, nadzienie mięsne i ser. Mi z takiej ilości nadzienia wychodzą 4 warstwy mięsne, choć wszystko zależy od wielkości formy.
Na samą górę kładziemy makaron, smarujemy beszamelem i grubo posypujemy startym serem i posypujemy oregano
Zapiekamy ok 20 - 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C, aż ser się przyrumieni