Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś pomysł na pyszną lazanię z dodatkiem dyni i suszonych pomidorów. Tradycyjną lazanię robię już od lat, ale ta wersja z dynią i suszonymi pomidorami była równie smaczna, więc polecam serdecznie. Spróbujcie. Przy lazanii jest trochę pracy, ale warto zrobić ją od czasu do czasu i delektować się potem tym pysznym włoskim "wynalazkiem":-). Z podanych składników wychodzi duża lazania na jakieś 6 -7dużych porcji, a piekę ją w ceramicznym naczyniu o wymiarach:25x35. W moim naczyniu na każdą warstwę używam 3 płatów lazanii. Zdjęcia lazanii średnie, ale nie jest rzeczą łatwą bez uszczerbku wyjąć gorącą lazanię z naczynia, w którym się piekła. Zimna kroi i wyjmuje się łatwiej, ale kto by jadł zimną:). U nas jak zostaje to odgrzewam ją w piekarniku na drugi dzień, wcześniej ją krojąc. Gdybyście tak robili, to trzeba ją przykryć folią aluminiową, bo inaczej ser się spiecze.
Keto śniadanie na bogato ;) Przepis dla 1 osoby.
Odsłon: 47
Papryka pieczona do słoików jest najlepszym, co można zrobić na zimę z papryk...
Odsłon: 10118
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 16200
Bowl to pożywne, zdrowe i lekkie danie, które możemy przygotować z naszych ul...
Odsłon: 117
Keto śniadanie na bogato ;) Przepis dla 1 osoby.
Odsłon: 47
Papryka pieczona do słoików jest najlepszym, co można zrobić na zimę z papryk...
Odsłon: 10118
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 16200
Bowl to pożywne, zdrowe i lekkie danie, które możemy przygotować z naszych ul...
Odsłon: 117
Składniki
Dynię pozbawiamy miękkiego wnętrza, a miąższ pieczemy w piekarniku w kawałkach w formie łódeczek w 180 stopniach ok 44 minut. Studzimy i miąższ oddzielamy od skórki
Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej ( 2 - 3 łyżki ). Całość przygotowuję w dużej patelni typu wok. Gdy cebula jest już zeszklona dodajemy przeciśnięty czosnek i chwilę razem smażymy
Do cebuli dodajemy następnie zmielone mięso. Solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy, aż mięso się upiecze, mieszając, aby nie zbiło się w grudki
Gdy mięso jest już gotowe wlewamy do niego passatę i zagotowujemy. Następnie dodajemy posiekany miąższ dyni i odsączone z oleju i drobno posiekane suszone pomidory. Gdyby całość była za gęsta można podlać niewielką ilością wody. Wszystko razem dusimy ok 10 minut doprawiając w tym czasie farsz do lazanii bazylią, oregano, i ewentualnie solą czy pieprzem
Mięsny farsz gotujemy do czasu, aż wytraci zbędny płyn ( farsz ma być mocno wilgotny, ale nie płynny)
Ser ścieramy na tarełku o dużych oczkach
Przygotowujemy sos beszamelowy: w niewielkim rondelku roztapiamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie należy dolać część mleka i mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy sos zaczyna gęstnieć dolewamy kolejną część mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zdejmujemy z ognia. Sos powinien mieć konsystencję dość gęstej śmietany
Kolejny etap to przygotowanie makaronu: w dużym garnku z lekko osoloną wodą obgotowujemy każdy płat lazanii ok. 4-5 minut /ja wrzucam zawsze po 5 - 6 płatów lazanii i pilnuję, aby się nie posklejały/
Podgotowany makaron wyjmujemy z wody i układamy osobno na talerzach, tak aby płaty się nie posklejały
Formę smarujemy oliwą z oliwek i na spód kładziemy warstwę makaronu. Smarujemy ją cienko beszamelem, na to nakładamy nadzienie mięsno-pomidorowe i posypujemy delikatnie serem startym na tarce o grubych oczkach. Te czynności powtarzamy do wyczerpania składników w kolejności: makaron, beszamel, nadzienie mięsne i ser. Mi z takiej ilości nadzienia wychodzą 4 warstwy mięsne, choć wszystko zależy od wielkości formy.
Na samą górę kładziemy makaron, smarujemy beszamelem i grubo posypujemy startym serem i posypujemy oregano
Zapiekamy ok 20 - 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C, aż ser się przyrumieni