Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lazania z mozzarellą i pomidorkami"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31253
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31253
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Na wrzątek włóż płaty makaronu lazania. Gotuj na średnim ogniu około 10 minut. Wyjmuj pojedynczo i odłóż do osączenia.
W rondelku rozpuść masło. Zasyp je mąką. Przygotuj jasną zasmażkę. Stopniowo, cały czas mieszając, dolewaj mleko. Gotuj na małym og niu, aż zacznie wrzeć. Powstały sos beszamelowy dopraw do smaku solą, szczyptą gałki muszkatołowej i białym pieprzem.
Pomidorki opłucz i osusz, pokrój na połówki lub w plasterki. Mozzarellę osącz z zalewy, również pokrój w plasterki. Dno formy do zapiekania posmaruj oliwą, zakryj porcją sosu beszamelowego.
Rozłóż połowę makaronu, pomidorków i sera, oprósz solą oraz pieprzem. Polej sosem, przykryj resztą składników. Znów oprósz solą i pieprzem. Zalej pozostałym sosem. Piecz około 30 min w 200 st.
Czas ok. 70 min; porcja – 650 kcal, cena 3,80 zł.
Serowe paluszki
Kulki mozzarelli pokrój w grube plastry, a potem w paski. Panieruj je w mące, jajku doprawionym solą, pieprzem oraz mieszanką ziół prowansalskich, a następnie w bułce tartej. Smaż paluszki na oleju na złoty kolor (ok. 5 minut).
Danie możesz wzbogacić, dodając do niego plasterki szynki.Źródło: Świat kobiety