Do góry

Dania główne Przepis na:

Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1458

Dodano:

Odsłon: 697

Propozycja na obiad, propozycja nawet na świąteczny okres bożonarodzeniowy.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę odcisnęłam i przelałam wodą. W domu nie przepadają za mocno kwaśną to tak zazwyczaj robię. Nie ma potrzeby płukać, jeśli ktoś lubi kwaśną.
    Posiekałam nożem.

  2. Na patelni rozgrzałam dwie łyżki oleju i wyłożyłam pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki. Usmażyłam na rumiano.
    Przełożyłam do innego naczynia a w tej samej patelni na 2 łyżkach oleju poddusiłam pod przykryciem kapustę. Podlewałam ją delikatnie wodą do momentu aż całkiem zmięknie.

    Do kapusty dodałam pieczarki z cebulą i wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem.

  3. Makaron łazanki ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedziłam. Nie płukałam.

    Połączyłam makaron, kapustę i pieczarki i wymieszałam. Przyprawiłam odrobinę do smaku solą i pieprzem.

  4. Notatki:
    Świetnie do tego rodzaju jedzenia pasuje olej rzepakowy własnej roboty. Taki można kupić najczęściej na targu. To jest olej bez etykiet, prosto ze wsi.
    Ten olej jest bardzo aromatyczny i używam go najczęściej do potraw wigilijnych. W ciągu roku również jak tylko uda mi się go kupić poza sezonem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń