Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na obiad, propozycja nawet na świąteczny okres bożonarodzeniowy.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2783
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 37
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 345
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2783
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 37
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 345
Składniki
Kapustę odcisnęłam i przelałam wodą. W domu nie przepadają za mocno kwaśną to tak zazwyczaj robię. Nie ma potrzeby płukać, jeśli ktoś lubi kwaśną. Posiekałam nożem.
Na patelni rozgrzałam dwie łyżki oleju i wyłożyłam pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki. Usmażyłam na rumiano. Przełożyłam do innego naczynia a w tej samej patelni na 2 łyżkach oleju poddusiłam pod przykryciem kapustę. Podlewałam ją delikatnie wodą do momentu aż całkiem zmięknie. Do kapusty dodałam pieczarki z cebulą i wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem.
Makaron łazanki ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedziłam. Nie płukałam. Połączyłam makaron, kapustę i pieczarki i wymieszałam. Przyprawiłam odrobinę do smaku solą i pieprzem.
Notatki: Świetnie do tego rodzaju jedzenia pasuje olej rzepakowy własnej roboty. Taki można kupić najczęściej na targu. To jest olej bez etykiet, prosto ze wsi. Ten olej jest bardzo aromatyczny i używam go najczęściej do potraw wigilijnych. W ciągu roku również jak tylko uda mi się go kupić poza sezonem :)