Do góry

Dania główne Przepis na:

Łazanki z kiszoną kapustą

Łazanki z kiszoną kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 1049

Dodano:

Odsłon: 2384

Łazanki z kiszoną kapustą to smak mojego dzieciństwa. Dawniej mama robiła makaron sama, dziś kupujemy gotowy w sklepie. Kapusta musi być wyrazista i kwaskowa, a do omaszczenia możemy wykorzystać masło z cebulką lub podsmażony boczek czy słoninę.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna zalewamy ją wodą, zagotowujemy chwilę i odcedzamy. Następnie podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy dwa liście laurowe i dwa ziela angielskie. Dusimy godzinę, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Boczek kroimy w kostkę i powoli wytapiamy z niego tłuszcz, po czym podsmażamy. Do lekko zrumienionego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwile razem smażymy.

  3. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z uduszoną kapustą i podsmażonym boczkiem z cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń