Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i tanie danie obiadowe. Domowe łazanki z młodą białą kapustą, kiełbasą i boczkiem. Własnoręcznie zrobiony makaron sprawia, ze danie jest wyjątkowo pyszne. Obiad idealny na każdy dzień tygodnia.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 817
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 150
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 817
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 150
Składniki
Zrobić makaron: mąkę i szczyptę soli wsypać do miski. Do mąki wbić jajka i całość lekko wymieszać nożem aby składniki zaczęły się ze sobą łączyć, Następnie do miski i jajek powoli dolewać wodę i ręcznie wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto podzielić na mniejsze części i każdą z nich rozwałkować na cieniutki placek. Każdy placek ułożyć na stolnicy lub blacie kuchennym, podsypanym mąką, do przeschnięcia.
W międzyczasie przygotować kapustę: kapustę umyć, usunąć z niej brzydkie liście i pokroić na mniejsze kawałki lub poszatkować. Pokrojoną kapustę wrzucić do garnka, dodać do niej masło, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i podlać wodą lub bulionem. Kapustę dusić pod przykryciem, do miękkości. Na patelni podsmażyć boczek. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w plastry kiełbasę. Jeśli z boczku wytopiło się mało tłuszczu, całość można podlać odrobiną oleju lub dodać łyżkę masła. Kiedy kielbasa i cebula lekko się podsmażą dodać do nich pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia, na patelnię zetrzeć ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem oraz lubczykiem lub majerankiem. Na sam koniec na patelnie wrzucić ugotowaną kapustę i jeszcze chwilę podsmażyć.
Kiedy ciasto na łazanki juz podeschnie, pokroić je na 1 – 2 cm kwadraty. Patrz film. Gotowy makaron ugotować w osolonej wodzie i ugotowany odcedzić z wody i wrzucić na patelnię z kapustą. Całość dobrze wymieszać i chwilkę podsmażyć. Smacznego!