Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo.

Leczo.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1650 Ocena: 24431

Dodano:

Odsłon: 755

Leczo przygotowane zostało z warzyw takich jak: czerwona papryka słodka, zielona papryka słodka, pieczarek, cebuli, marchwi, korzenia pietruszki, cukinii młodej, ostrej papryczki, czosnku i pomidorów lima z dodatkiem kiełbasy i pokrojonego w kostkę kawałka schabu.

Składniki

  • papryka czerwona 1 szt.
  • papryka zielona 1 szt.
  • ostra papryczka 1 szt.
  • cebula 1 szt. duża
  • pieczarki 50 dag
  • cukinia 1 szt. młoda
  • marchew 1 szt.
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • schab 30 dag
  • kiełbasa 30 dag
  • czosnek 3 ząbki
  • pomidory lima 3 szt.
  • Natka pietruszki
  • Przyprawy:
  • sól do smaku
  • czerwona mielona papryka słodka 1 łyżka
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Leczo.

Przygotowanie

  1. Kroimy w kostkę schab i smażymy w garnku na trzech łyżkach oleju do lekkiego zarumienienia. Do zarumienionego schabu dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smażymy około 20 minut kilkakrotnie mieszając. Do podsmażonego mięsa z kiełbasą dodajemy pokrojoną w ćwierć plastry cebulę, mieszamy wszystkie składniki i smażymy także około 15-20 minut.

  2. W między czasie myjemy i kroimy w plasterki pieczarki. Pokrojone pieczarki dodajemy do garnka w którym smażą się kostki schabu, kawałki kiełbasy z cebulą. Dodajemy również pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę (korzeń), całość mieszamy i smażymy pod przykryciem 15 minut.

  3. Gdy marchew będzie taka al dente, dodajemy pokrojone w większą kostkę papryki i cukinię, mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejne 15-20 minut.

  4. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kawałki pomidory, natkę pietruszki i czosnek oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze 10-15 minut.

  5. Gotowe leczo podajemy z pieczywem.

  6. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń