Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Leczo tradycyjne
  • Dania główne
  • Przepis na

Leczo tradycyjne

22.10.2025 Odsłon: 1756
5.0 (2 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Leczo z kiełbasą - idealnie rozgrzewające danie na lato i zimę 

Leczo tradycyjne to danie, które zdecydowanie warto przygotować o każdej porze roku, choć z pewnością przyrządzane latem jest najsmaczniejsze. To klasyka kuchni polskiej i węgierskiej w najlepszym wydaniu. Całość jest szybka w wykonaniu, niezwykle aromatyczna i bardzo sycąca. Świetnie sprawdzi się jako samodzielny, letni obiad, ale może być również serwowane jako sos do ryżu, kaszy lub ziemniaków. Można je przygotować w dużych ilościach i pasteryzować w słoikach na zimę, co czyni je praktycznym i ekonomicznym rozwiązaniem. Całość jest stosunkowo niskokaloryczna. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jakie papryki sprawdzą się najlepiej? 

Nie bez powodu przepis zaleca żółtą i czerwoną paprykę do wykorzystania w leczo. Papryka czerwona jest najsłodsza, a żółta jest łagodna i delikatna. Choć może cię kusić, głównie ze względów estetycznych, unikaj zielonej, ponieważ jest najmniej dojrzała i może mieć gorzkawy posmak. Wybieraj warzywa o grubych ściankach, które nie rozpadną się od razu w trakcie gotowania. 

Przepis na leczo - jak zmniejszyć wodnistość dania? 

Wodniste leczo to efekt zbyt dużej ilości soku z pomidorów i wody z warzyw. Aby zmniejszyć ilość płynów, usuń na chwilę pokrywę z garnka podczas duszenia, aby umożliwić lepsze odparowanie. Możesz też zwiększyć ogień pod sam koniec gotowania. Na przyszłość, użyj pomidorów o mniejszej zawartości wody - świetnie sprawdzą się pomidory śliwkowe zamiast okrągłych - lub zastąp część świeżych warzyw gęstym przecierem pomidorowym. Przygotowując to danie zimą, możesz zastosować dwie puszki krojonych pomidorów w sosie własnym, które są odpowiednio gęste. 

Papryka i pomidory - w jakiej kolejności dodać warzywa? 

Kolejność dodawania warzyw w przepisie jest celowa. Najpierw dusimy pomidory, aż się rozpadną i utworzą bazę sosu, a dopiero potem dorzucamy paprykę na kolejne 5-10 minut. Ten czas jest wystarczający, aby warzywo zmiękło, ale pozostało jędrne i lekko chrupiące. Jeśli jednak wolisz miękkie składniki, wydłuż czas duszenia do 15-20 minut, aż uzyskasz odpowiedni stopień ugotowania. 

Jak dodać smaku do leczo? 

Leczo tradycyjne może wydawać się mdłe, jeśli zostało zbyt słabo doprawione lub użyto kiepskiej jakości kiełbasy. Aby podkręcić smak dania, przede wszystkim dodaj więcej soli i pieprzu, a także szczyptę cukru. Użyj papryki wędzonej zamiast tylko słodkiej – to nada dymnego, głębokiego aromatu. Dodatkowo do smażenia cebuli dołóż dwa drobno posiekane ząbki czosnku. Jeśli natomiast jesteś miłośnikiem ostrzejszych smaków, dopraw danie szczyptą lub dwoma chili albo pieprzu cayenne. 

Tradycyjne leczo w wersji wegetariańskiej - jak przyrządzić? 

Przyrządzając to domowe danie jednogarnkowe w wersji wegetariańskiej, oczywiste jest, że musisz pominąć kiełbasę. Aby zrobić wersję bezmięsną zastąp wędlinę cukinią dodaną razem z papryką, tworząc leczo z kabaczka. Alternatywnie dobrze sprawdzi się tofu wędzone, pokroje w kostkę i podsmażone z cebulą a także groszek lub fasola dołożone pod koniec gotowania. By zachować charakterystyczny, lekko dymny smak kiełbasy, dopraw całość wędzoną papryką. 

Jak pasteryzować leczo w słoikach? 

Leczo jest idealne do pasteryzacji, dzięki czemu możesz się cieszyć jego smakiem nawet podczas ostrych mrozów i zamieci śnieżnych na dworze. Gorące danie przełóż do wyparzonych, suchych słoików, zostawiając ok. 1-2 cm miejsca od góry. Zakręć je szczelnie i wstaw do dużego garnka wyłożonego ściereczką, a następnie zalej wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzuj słoiki przez około 20-25 minut od momentu zagotowania wody. Wyjmij, odwróć do góry dnem i poczekaj, aż wystygną. Pamiętaj, by przechowywać je w suchym i chłodnym pomieszczeniu. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 387

do 60 min 60 min
3
Dorka134
Dorka134
Ciasta

Rafaello

Ciasta Rafaello

Spróbuj przygotować Rafaello – to ciasto zachwyci każdego! Delikatny kremi ko...

Odsłon: 350

do 60 min 60 min
2
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 170137

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 667

> 60 min >60 min
2
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10716

do 60 min 60 min
20
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3386

do 30 min 30 min
21
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 387

do 60 min 60 min
3
Dorka134
Dorka134
Ciasta

Rafaello

Ciasta Rafaello

Spróbuj przygotować Rafaello – to ciasto zachwyci każdego! Delikatny kremi ko...

Odsłon: 350

do 60 min 60 min
2
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 170137

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 667

> 60 min >60 min
2
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10716

do 60 min 60 min
20
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3386

do 30 min 30 min
21
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Leczo tradycyjne
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 500 g kiełbasy dobrej jakości
  • 6 średnich pomidorów
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1

Cebulę pokrój w małą kostkę.

2

Papryki umyj i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w dość sporej wielkości kostkę. Pomidory natomiast posiekaj.

3

Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki.

4

W garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę. Smaż ją do zeszklenia, często mieszając.

5

Dodaj kiełbasę i smaż całość, aż mięso delikatnie się przyrumieni. Posyp całość papryką słodką i przemieszaj.

6

Następnie dołóż pomidory razem z sokiem. Garnek przykryj i duś całość przez 5-10 minut, aż warzywa zaczną się rozpadać.

7

Dołóż papryki i posyp wszystko solą oraz pieprzem. Gotuj leczo tradycyjne przez kolejne 5-10 minut, uważając, by nic się nie przypaliło.

8

Leczo podawaj na ciepło, z dodatkiem chleba, ryżu lub ziemniaków.

9

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3-4 dni.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki