Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo tradycyjne to danie, które zdecydowanie warto przygotować o każdej porze roku, choć z pewnością przyrządzane latem jest najsmaczniejsze. To klasyka kuchni polskiej i węgierskiej w najlepszym wydaniu. Całość jest szybka w wykonaniu, niezwykle aromatyczna i bardzo sycąca. Świetnie sprawdzi się jako samodzielny, letni obiad, ale może być również serwowane jako sos do ryżu, kaszy lub ziemniaków. Można je przygotować w dużych ilościach i pasteryzować w słoikach na zimę, co czyni je praktycznym i ekonomicznym rozwiązaniem. Całość jest stosunkowo niskokaloryczna.
Nie bez powodu przepis zaleca żółtą i czerwoną paprykę do wykorzystania w leczo. Papryka czerwona jest najsłodsza, a żółta jest łagodna i delikatna. Choć może cię kusić, głównie ze względów estetycznych, unikaj zielonej, ponieważ jest najmniej dojrzała i może mieć gorzkawy posmak. Wybieraj warzywa o grubych ściankach, które nie rozpadną się od razu w trakcie gotowania.
Wodniste leczo to efekt zbyt dużej ilości soku z pomidorów i wody z warzyw. Aby zmniejszyć ilość płynów, usuń na chwilę pokrywę z garnka podczas duszenia, aby umożliwić lepsze odparowanie. Możesz też zwiększyć ogień pod sam koniec gotowania. Na przyszłość, użyj pomidorów o mniejszej zawartości wody - świetnie sprawdzą się pomidory śliwkowe zamiast okrągłych - lub zastąp część świeżych warzyw gęstym przecierem pomidorowym. Przygotowując to danie zimą, możesz zastosować dwie puszki krojonych pomidorów w sosie własnym, które są odpowiednio gęste.
Kolejność dodawania warzyw w przepisie jest celowa. Najpierw dusimy pomidory, aż się rozpadną i utworzą bazę sosu, a dopiero potem dorzucamy paprykę na kolejne 5-10 minut. Ten czas jest wystarczający, aby warzywo zmiękło, ale pozostało jędrne i lekko chrupiące. Jeśli jednak wolisz miękkie składniki, wydłuż czas duszenia do 15-20 minut, aż uzyskasz odpowiedni stopień ugotowania.
Leczo tradycyjne może wydawać się mdłe, jeśli zostało zbyt słabo doprawione lub użyto kiepskiej jakości kiełbasy. Aby podkręcić smak dania, przede wszystkim dodaj więcej soli i pieprzu, a także szczyptę cukru. Użyj papryki wędzonej zamiast tylko słodkiej – to nada dymnego, głębokiego aromatu. Dodatkowo do smażenia cebuli dołóż dwa drobno posiekane ząbki czosnku. Jeśli natomiast jesteś miłośnikiem ostrzejszych smaków, dopraw danie szczyptą lub dwoma chili albo pieprzu cayenne.
Przyrządzając to domowe danie jednogarnkowe w wersji wegetariańskiej, oczywiste jest, że musisz pominąć kiełbasę. Aby zrobić wersję bezmięsną zastąp wędlinę cukinią dodaną razem z papryką, tworząc leczo z kabaczka. Alternatywnie dobrze sprawdzi się tofu wędzone, pokroje w kostkę i podsmażone z cebulą a także groszek lub fasola dołożone pod koniec gotowania. By zachować charakterystyczny, lekko dymny smak kiełbasy, dopraw całość wędzoną papryką.
Leczo jest idealne do pasteryzacji, dzięki czemu możesz się cieszyć jego smakiem nawet podczas ostrych mrozów i zamieci śnieżnych na dworze. Gorące danie przełóż do wyparzonych, suchych słoików, zostawiając ok. 1-2 cm miejsca od góry. Zakręć je szczelnie i wstaw do dużego garnka wyłożonego ściereczką, a następnie zalej wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzuj słoiki przez około 20-25 minut od momentu zagotowania wody. Wyjmij, odwróć do góry dnem i poczekaj, aż wystygną. Pamiętaj, by przechowywać je w suchym i chłodnym pomieszczeniu.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2277
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4366
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1282
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 268
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2277
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4366
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1282
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 268
Składniki
Cebulę pokrój w małą kostkę.
Papryki umyj i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w dość sporej wielkości kostkę. Pomidory natomiast posiekaj.
Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki.
W garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę. Smaż ją do zeszklenia, często mieszając.
Dodaj kiełbasę i smaż całość, aż mięso delikatnie się przyrumieni. Posyp całość papryką słodką i przemieszaj.
Następnie dołóż pomidory razem z sokiem. Garnek przykryj i duś całość przez 5-10 minut, aż warzywa zaczną się rozpadać.
Dołóż papryki i posyp wszystko solą oraz pieprzem. Gotuj leczo tradycyjne przez kolejne 5-10 minut, uważając, by nic się nie przypaliło.
Leczo podawaj na ciepło, z dodatkiem chleba, ryżu lub ziemniaków.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3-4 dni.