Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z kiełbasą i cukinią.

Leczo z kiełbasą i cukinią.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4456

Dodano:

Odsłon: 4028

Klasyczna węgierska potrawa - może służyć jako dodatek do innych potraw lub jako samodzielne danie. Danie prawie wegetariańskie - prawie, bo przyrządzane głównie na bazie słoniny. W moim przypadku również z dodatkiem kiełbasy. Moje leczo nie jest również klasyczne, bo nie zawiera pora i czosnku, ale, gwarantuję, smakuje naprawdę po węgiersku!

Składniki

  • ok. 15 dag słoniny (może być wędzona)
  • ok. 5 dag wędzonego boczku
  • ok. 1 kg papryki
  • ok. 1 kg pomidorów
  • średnia cukinia
  • 2 duże cebule
  • ok. 30 dag naczosnkowanej, swojskiej kiełbasy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Leczo z kiełbasą i cukinią.

Przygotowanie

  1. W garnku o grubym dnie na odrobinie smalcu wytop słoninę i boczek (pokrojone w drobną kostkę).

  2. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki kiełbasę.
    Mieszaj, aż cebula się zeszkli.

  3. Dodaj pokrojoną w ósemki paprykę, wymieszaj i gotuj ok. 10 - 15 minut.

  4. Dodaj obrane ze skóry pomidory i gotuj, aż się rozpadną.

  5. Na końcu dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię, gotuj ok. 15 minut i dopraw do smaku solą i pieprzem.
    Podawaj z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń