Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, szybkie danie jednogarnkowe, które możemy podać na obiad lub kolację. Mnóstwo warzyw i dobrej jakości kiełbasa gwarantują, że danie będzie smakowało wszystkim.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 99
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 86
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 99
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 86
Składniki
Warzywa myjemy. Cebulę i marchew obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu. Kroimy w kostkę 1x1 cm. Bakłażana razem ze skórką kroimy w kostkę mniej więcej taką, jak papryka. Papryczkę chilli pozbawiamy pestek i kroimy drobniutko. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Najpierw podsmażamy na nim cebulę na szklisto. Dorzucamy do niej marchew i podsmażamy całość 10 minut. Dodajemy następnie paprykę, papryczkę chilli i bakłażana. Solimy całość, przykrywamy pokrywą. Dusimy warzywa 10-15 minut. W tym czasie na drugiej patelni smażymy pomidory do momentu, aż zmiękną i puszczą sok. Przecieramy je przez sito i wraz ze zmiażdżonym czosnkiem i koncentratem pomidorowym dodajemy do warzyw. Jeśli korzystamy z pomidorów w puszce, pomijamy etap smażenia pomidorów. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem, aż papryka zmięknie. Na koniec przyprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem. Można dodać trochę maggi, jeśli lubimy tę przyprawę. Próbujemy, czy leczo jest dobrze doprawione. Na osobnej patelni podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Gotową dodajemy do warzyw. Leczo z kiełbasą myśliwską gotowe!
Nasza rada: Jeśli lubimy bardzo gęste leczo możemy zagęścić je czubatą łyżką mąki pszennej rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody, czyli zaklepką. Zaciągnięte mąką leczo należy 2-3 minuty pogotować, aby mąka straciła smak „surowizny”.
Oto nasza propozycja leczo na zimę do słoików: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-leczo-z-papryki-i-baklazana-do-sloikow,1983216,walek.html