Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lekkie pieczone kotleciki"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 115
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1043
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 115
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1043
Składniki
Cukinię myję, wycieram ręcznikiem papierowym, odkrawam końcówki, a resztę ścieram na tarce o dużych otworkach. Wiórki przekładam na sitko, posypuję szczyptą soli, odstawiam na 30 minut. Po tym czasie dokładnie odciskam cukinię z soku, który się wytworzył. Do bułki tartej wlewam mleko i mieszam. Odstawiam, by bułka namiękła.
Filety kurczaka myję, osuszam na papierowym ręczniku, a następnie dość drobno siekam (kroję najpierw w kostkę, później coraz drobniej, aż mięso będzie bardzo klejące). Do mięsnej masy dodaję czubrycę, sól i pieprz do smaku oraz startą, odciśniętą cukinię. Wbijam jajko, dokładam bułkę tartą namoczoną w mleku, wyrabiam (masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie rozpada się).
Z masy formuję kotlety wielkości tradycyjnego mielonego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 175 stopniach, przez 25 minut (do zarumienienia).
ok. 70 min
<strong>Monika Kubacka ze Szczecina</strong>Źródło: Tina