Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Leniwe pierogi"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 138
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1037
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 138
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1037
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka odstaw do lodówki, aby się schłodziły. Ser przepuść przez maszynkę lub starannie rozetrzyj widelcem. Możesz też użyć gotowego sera na sernik.
Ser utrzyj starannie razem z żółtkami. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną oraz sporą szczyptę soli, wyrób.
Schłodzone białka wyjmij z lodówki, ubij na sztywną pianę. Połącz delikatnie z ciastem serowym.
Kawałki ciasta urywaj i wykładaj na stolnicę (oprósz ją wcześniej niewielką ilością mąki). Z każdego kawałka uformuj wałek, a następnie pokrój go na ukośne kluski. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek.
Gdy leniwe wypłyną na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze 2-3 minuty, a następnie wyjmuj łyżką cedzakową.
Na patelni rozgrzej masło. Kiedy się rozpuści, wsyp bułkę tartą. Smaż, mieszając, aż się zrumieni. Osączone leniwe rozłóż na talerze i polewaj masłem z bułką. Możesz także dodać do bułki tartej cynamon, a leniwe pierogi posypać cukrem. Inne dodatki to rozpuszczone masło, świeże owoce oraz słodka śmietana.
porcja 1,30 ZŁŹródło: Świat kobiety