Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Leniwe pierogi"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2158
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 181
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2158
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 181
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka odstaw do lodówki, aby się schłodziły. Ser przepuść przez maszynkę lub starannie rozetrzyj widelcem. Możesz też użyć gotowego sera na sernik.
Ser utrzyj starannie razem z żółtkami. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną oraz sporą szczyptę soli, wyrób.
Schłodzone białka wyjmij z lodówki, ubij na sztywną pianę. Połącz delikatnie z ciastem serowym.
Kawałki ciasta urywaj i wykładaj na stolnicę (oprósz ją wcześniej niewielką ilością mąki). Z każdego kawałka uformuj wałek, a następnie pokrój go na ukośne kluski. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek.
Gdy leniwe wypłyną na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze 2-3 minuty, a następnie wyjmuj łyżką cedzakową.
Na patelni rozgrzej masło. Kiedy się rozpuści, wsyp bułkę tartą. Smaż, mieszając, aż się zrumieni. Osączone leniwe rozłóż na talerze i polewaj masłem z bułką. Możesz także dodać do bułki tartej cynamon, a leniwe pierogi posypać cukrem. Inne dodatki to rozpuszczone masło, świeże owoce oraz słodka śmietana.
porcja 1,30 ZŁŹródło: Świat kobiety