Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Leniwe pierogi"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 481
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 197
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 481
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 197
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka odstaw do lodówki, aby się schłodziły. Ser przepuść przez maszynkę lub starannie rozetrzyj widelcem. Możesz też użyć gotowego sera na sernik.
Ser utrzyj starannie razem z żółtkami. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną oraz sporą szczyptę soli, wyrób.
Schłodzone białka wyjmij z lodówki, ubij na sztywną pianę. Połącz delikatnie z ciastem serowym.
Kawałki ciasta urywaj i wykładaj na stolnicę (oprósz ją wcześniej niewielką ilością mąki). Z każdego kawałka uformuj wałek, a następnie pokrój go na ukośne kluski. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek.
Gdy leniwe wypłyną na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze 2-3 minuty, a następnie wyjmuj łyżką cedzakową.
Na patelni rozgrzej masło. Kiedy się rozpuści, wsyp bułkę tartą. Smaż, mieszając, aż się zrumieni. Osączone leniwe rozłóż na talerze i polewaj masłem z bułką. Możesz także dodać do bułki tartej cynamon, a leniwe pierogi posypać cukrem. Inne dodatki to rozpuszczone masło, świeże owoce oraz słodka śmietana.
porcja 1,30 ZŁŹródło: Świat kobiety