Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Lipskie rozmaitości, czyli Leipziger Allerlei
  • Dania główne
  • Przepis na

Lipskie rozmaitości, czyli Leipziger Allerlei

19.06.2022 Odsłon: 664
5.0 (4 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Lipskie rozmaitości (Leipziger Allerlei) to tradycyjne saksońskie danie z wiosennych warzyw. Jak wskazuje nazwa, potrawa pochodzi z okolic Lipska i ma długą tradycję przyrządzania. W jej skład wchodzą młode warzywa, które są dostępne na przełomie wiosny i lata. Ten skład jest dość zmienny, ale najczęściej lipskie rozmaitości zawierają marchewkę, groszek cukrowy lub zwykły zielony groszek, białe szparagi, małego kalafiora, kalarepkę, zieloną fasolkę. Czasem dodaje się młode ziemniaki, cebulę i seler, a jeśli są dostępne – to również smardze, które można zastąpić grzybami hodowlanymi, na przykład pieczarkami. Przeważnie jest to danie wegetariańskie, a przy specjalnych okazjach spotyka się dodatek tzw. szyjek rakowych i masła krabowego. Zwyczajowo danie podaje się polane sosem na bazie żółtek, z knedlami z kaszy manny. Istnieje wiele wariantów podstawowego przepisu – ze zbrązowionym masłem, z zasmażką albo ze zrumienioną bułką tartą.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Gnocchi nadziewane

Dania główne Gnocchi nadziewane

Idealne na piątkowy obiad.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser

Odsłon: 73

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11263

do 60 min 60 min
17
annapiedziak
annapiedziak
Desery

Muffiny marchewkowe

Desery Muffiny marchewkowe

Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 44702

do 60 min 60 min
160
smaker
smaker
Dania główne

Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Dania główne Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...

  • Polska
  • Pierogi
  • Ciasta

Odsłon: 182180

do 30 min 30 min
100
wałek
wałek
Przetwory

Dżem z mirabelek

Przetwory Dżem z mirabelek

W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...

  • Polska
  • Śliwki
  • Dżemy

Odsłon: 302

do 60 min 60 min
3
ewaeu
ewaeu
Dodatki

Domowy sos chiński

Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

  • Azjatycka
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 5003

do 30 min 30 min
9
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Gnocchi nadziewane

Dania główne Gnocchi nadziewane

Idealne na piątkowy obiad.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser

Odsłon: 73

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11263

do 60 min 60 min
17
annapiedziak
annapiedziak
Desery

Muffiny marchewkowe

Desery Muffiny marchewkowe

Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 44702

do 60 min 60 min
160
smaker
smaker
Dania główne

Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Dania główne Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...

  • Polska
  • Pierogi
  • Ciasta

Odsłon: 182180

do 30 min 30 min
100
wałek
wałek
Przetwory

Dżem z mirabelek

Przetwory Dżem z mirabelek

W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...

  • Polska
  • Śliwki
  • Dżemy

Odsłon: 302

do 60 min 60 min
3
ewaeu
ewaeu
Dodatki

Domowy sos chiński

Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

  • Azjatycka
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 5003

do 30 min 30 min
9
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Lipskie rozmaitości, czyli Leipziger Allerlei
Autor:
hajduczek-naturalnie
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

Warzywa
  • białe szparagi – pół pęczka, czyli około 250 g (200 g po obraniu)
  • groszek cukrowy – około 200 g (zamiennie można użyć 200 g wyłuskanego zielonego groszku świeżego lub mrożonego)
  • młoda marchewka – około 200 g (trzy sztuki)
  • młoda kalarepka – około 200 g
  • niewielki kalafior – około 350 g
  • małe pieczarki – 150 g
Sos i wstępne przygotowanie składników
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki mąki (orkiszowej lub pszennej)
  • 2 żółtka
  • 100 g śmietanki kremówki 30%
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól i sos worcester (worcestershire) do smaku
  • garść zieleniny – oryginalne przepisy proponują trybulę, której aktualnie nie mam, więc zastąpiłam ją drobno posiekaną natką pietruszki
Sposób przygotowania:
1

Przygotowanie Leipziger Allerlei Przygotowanie tylko podczas czytania opisu wydaje się długie, żmudne i skomplikowane, ale to dlatego, że jest tu więcej pisania niż realnej roboty. Mówiąc w skrócie – trzeba wszystko umyć, obrać i pokroić, część ugotować, a część usmażyć. Na koniec przygotować sos, wymieszać, doprawić i podawać. Jeśli zaś chodzi o szczegóły, to trzeba zrobić co następuje:

2

Szparagi umyj, obierz ze skórki i odetnij zdrewniałe końce. Pokrój je na kawałki długości 5 cm.

3

Groszek cukrowy umyj i odetnij końce, usuwając równocześnie łyko.

4

Jeśli nie masz groszku cukrowego, tylko zwyczajny zielony groszek, to umyj go i wyłuskaj nasiona. Tych kulek ma być około 200 g.

5

Młodą marchewkę wyszoruj porządnie, odetnij oba końce i bez obierania pokrój w zgrabne słupki, mniej więcej wielkości pokrojonych szparagów.

6

Kalarepę umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój w słupki podobne wielkością do szparagów i marchewki.

7

Kalafiora umyj i podziel na nieduże różyczki.

8

Wszystkie warzywa ugotuj “al dente” w niewielkiej ilości osolonej wody, każde warzywo w osobnym garnku (przyznaję, że dla mnie to był największy kłopot, chociaż mam 5 palników). Mają być ugotowane, ale nie rozgotowane! Nie wylewaj wywaru z gotowania, bo po zmieszaniu będzie potrzebny do przygotowania sosu, a resztę zużyjesz do gotowania dowolnej zupy. Uwaga, można też wszystkie warzywa razem ugotować na parze, o ile masz tak duży sprzęt, na przykład parowar. Pamiętaj jednak, że poszczególne warzywa ugotują się w różnym czasie, więc trzeba dodawać je stopniowo!

9

Pieczarki oczyść z wszystkich paprochów i jeśli to możliwe – nie mocz ich w wodzie. Oczywiście – jeśli są brudne, to musisz je umyć. Ale moje były śliczne, białe i czyściutkie, więc nie musiałam ich płukać. Malutkie pieczarki pozostaw w całości, większe przekrój na połówki lub na ćwiartki.

10

Na patelni roztop 3 łyżki masła, a następnie dodaj pieczarki. Smaż je krótko, lecz intensywnie – tak, by wyparował z nich nadmiar wody i lekko się podrumieniły. Powinno wystarczyć 5 minut. Pod koniec smażenia przypraw pieprzem i solą, a następnie zdejmij z palnika.

11

Przygotowanie sosu i dokończenie potrawy: W dużym rondlu rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj mąkę i lekko ją zrumień, a następnie dodawaj stopniowo taką ilość wywaru z warzyw, aby powstał zawiesisty sos. Trzeba przy tym mieszać intensywnie trzepaczką rózgową lub czymś podobnym, aby nie powstały grudki.

12

Do tak przygotowanego sosu włóż wszystkie warzywa i grzyby i porządnie podgrzej. W osobnym naczyniu roztrzep żółtka ze śmietanką i dodaj tę mieszaninę do rondla z warzywami. Wymieszaj dokładnie i już nie gotuj!

13

Dopraw danie pieprzem, solą i sosem worcester tak, aby było wyraziste w smaku. Nie może być mdłe! Na koniec posyp je posiekaną trybulą lub natką pietruszki. Lub inną wybraną zieleniną.

14

Jak podawać lipskie rozmaitości? Jak już wcześniej napisałam, powinno się je podawać z knedlami z kaszy manny. Ale jeśli ktoś nie lubi albo nie ma czasu ich przygotować, to można podać danie z oddzielnie ugotowanymi młodymi ziemniakami, ryżem albo z chlebem. My zjedliśmy z podpieczoną bagietką i to był przepyszny obiad świąteczny.

15

Poszczególne składniki pięknie wyglądają w gotowej potrawie. Aby tak było - naprawdę nie mogą być rozgotowane! Szparag, marchewka, kalarepka, groszek cukrowy.

16

Marchewka.

17

Kalafior i pieczarka.

18

A skoro świąteczny obiad, to koniecznie ze szklaneczką wina. Do lipskich rozmaitości bardzo dobrze pasuje wytrawny lub półwytrawny Riesling.

19

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki