Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Litewska botwinka na zimno"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 667
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 99
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 667
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 99
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Botwinkę oczyść, opłucz. Buraczki obierz i grubo zetrzyj. Liście wraz z łodygami posiekaj. Całą botwinkę włóż do garnka, zalej szklanką wrzącej wody. Posól do smaku. Gotuj 5 minut. Zdejmij z ognia, przestudź. Następnie domieszaj do niej kwas buraczany i zsiadłe mleko.
Cebulkę oraz rzodkiewki oczyść, drobno posiekaj. Ogórek umyj, odetnij kilka plasterków do dekoracji, resztę obierz i grubo zetrzyj. Szynkę pokrój w kosteczkę.
Przygotowane dodaj do botwinki, wymieszaj. Zupę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na godzinę. Kalarepki oczyść, wydrąż środki. Do wydrążonych kalarepek nalej zupę. Udekoruj plasterkami ogórka i ew. listkami botwinki. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.Źródło: Tina