Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Litewska botwinka na zimno"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1127
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1127
Składniki
Botwinkę oczyść, opłucz. Buraczki obierz i grubo zetrzyj. Liście wraz z łodygami posiekaj. Całą botwinkę włóż do garnka, zalej szklanką wrzącej wody. Posól do smaku. Gotuj 5 minut. Zdejmij z ognia, przestudź. Następnie domieszaj do niej kwas buraczany i zsiadłe mleko.
Cebulkę oraz rzodkiewki oczyść, drobno posiekaj. Ogórek umyj, odetnij kilka plasterków do dekoracji, resztę obierz i grubo zetrzyj. Szynkę pokrój w kosteczkę.
Przygotowane dodaj do botwinki, wymieszaj. Zupę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na godzinę. Kalarepki oczyść, wydrąż środki. Do wydrążonych kalarepek nalej zupę. Udekoruj plasterkami ogórka i ew. listkami botwinki. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.Źródło: Tina