Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Litewska botwinka na zimno"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 233
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 100
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 30
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 233
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 100
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 30
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Składniki
Botwinkę oczyść, opłucz. Buraczki obierz i grubo zetrzyj. Liście wraz z łodygami posiekaj. Całą botwinkę włóż do garnka, zalej szklanką wrzącej wody. Posól do smaku. Gotuj 5 minut. Zdejmij z ognia, przestudź. Następnie domieszaj do niej kwas buraczany i zsiadłe mleko.
Cebulkę oraz rzodkiewki oczyść, drobno posiekaj. Ogórek umyj, odetnij kilka plasterków do dekoracji, resztę obierz i grubo zetrzyj. Szynkę pokrój w kosteczkę.
Przygotowane dodaj do botwinki, wymieszaj. Zupę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na godzinę. Kalarepki oczyść, wydrąż środki. Do wydrążonych kalarepek nalej zupę. Udekoruj plasterkami ogórka i ew. listkami botwinki. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.Źródło: Tina