Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Łódeczki z kurczaka z ricottą i liśćmi szpinaku"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
55 min • Porcja 260 kcal • Koszt porcji 3,80 zł • Przepis na 2 porcje
<strong> Katarzyna Janeczko z Zamościa</strong>
Piersi myję, osuszam papierowym ręcznikiem i ostrym nożem nacinam wzdłuż (z gładkiej strony); nie przecinam ich. Rozchylam nacięcie, by powstała łódeczka. Mięso nacieram przyprawami i odstawiam na mniej więcej godz. do lodówki.
Liście szpinaku myję, osuszam i chwilę smażę na maśle (aż zmiękną). Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Duszę bez przykrycia, by sok odparował. Studzę na sicie. Mieszam z serkiem, doprawiam gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Gotowym farszem wypełniam łódeczki z piersi. Wkładam je do naczynia do zapiekania, skrapiam oliwą (lub olejem) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200oC. Piekę ok. 40 min, aż mięso z wierzchu się zapiecze.Źródło: Kobieta i życie