Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Łomżyńska potrawka z indykiem i skwarkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 584
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 825
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 584
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 825
Składniki
Jajka wbij do miseczki, lekko ubij. Do jajek wsyp kaszę, dobrze wymieszaj, rozetrzyj. Duży garnek o gru bym dnie mocno rozgrzej. Wsyp do niego kaszę. Smaż, mieszając ok. 2 mi nut, aż kasza zacznie intensywnie pachnieć, a ziarenka będą się rozdzielać.
Wtedy zalej kaszę ok. 4 szklankami wrzątku (a jeszcze lepiej bulionu warzywnego albo grzybowego). Posól do smaku. Poczekaj, aż całość zawrze. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
W tym czasie filet z piersi indyka opłucz, wytrzyj. Mięso pokrój na kawałki. Oprósz je solą oraz pieprzem. Cebulę obierz, posiekaj. Boczek wędzony pokrój w kosteczkę. Wysmaż go na chrupko na mocno rozgrzanej patelni. Zdejmij, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
3. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Dołóż mięso. Chwilę razem podsmaż. Przełóż je do kaszy. Gotuj razem jeszcze 15–20 minut. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz skwarki z boczku. Potrawkę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem i majerankiem.
Danie podaj od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz wzbogacić smak potrawki, tuż przed po- daniem posyp ją grubo pokruszonym chudym twarogiem.Źródło: Tina