Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Łomżyńska potrawka z indykiem i skwarkami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11088
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1054
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11088
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1054
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Jajka wbij do miseczki, lekko ubij. Do jajek wsyp kaszę, dobrze wymieszaj, rozetrzyj. Duży garnek o gru bym dnie mocno rozgrzej. Wsyp do niego kaszę. Smaż, mieszając ok. 2 mi nut, aż kasza zacznie intensywnie pachnieć, a ziarenka będą się rozdzielać.
Wtedy zalej kaszę ok. 4 szklankami wrzątku (a jeszcze lepiej bulionu warzywnego albo grzybowego). Posól do smaku. Poczekaj, aż całość zawrze. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
W tym czasie filet z piersi indyka opłucz, wytrzyj. Mięso pokrój na kawałki. Oprósz je solą oraz pieprzem. Cebulę obierz, posiekaj. Boczek wędzony pokrój w kosteczkę. Wysmaż go na chrupko na mocno rozgrzanej patelni. Zdejmij, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
3. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Dołóż mięso. Chwilę razem podsmaż. Przełóż je do kaszy. Gotuj razem jeszcze 15–20 minut. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz skwarki z boczku. Potrawkę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem i majerankiem.
Danie podaj od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz wzbogacić smak potrawki, tuż przed po- daniem posyp ją grubo pokruszonym chudym twarogiem.Źródło: Tina