Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Łopatka z gruszkami w miodzie"
Szybka i prosta babka
Odsłon: 12
Szybka i prosta babka
Odsłon: 12
Składniki
Mięso opłucz, wytrzyj. Skórę ponacinaj w krateczkę. Ziarenka kolendry wymieszaj z kuminem, 1 łyżką soli i 1 łyżeczką pieprzu. Mieszanką natrzyj łopatkę. Formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej mięso.
Podlej 500 ml gorącego bulionu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 2 godziny i 30 minut. Po 1 godzinie i 15 minutach dolej pozostały bulion.
Około 25 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika zwiększ temp. do 225 st. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Gruszki umyj, potnij na cząstki, usuń gniazda nasienne. Dymki oczyść, potnij na kawałeczki. Cebule duś 3-4 minuty na rozgrzanej oliwie. Dodaj gruszki oraz imbir. Duś dalej jeszcze 3 minuty. Potem dodaj miód lipowy, dymki i natkę.Przypraw solą, pieprzem i cukrem.
Miód gryczany wymieszaj ze 100 ml piwa. Posmaruj tym wierzch pieczeni ok.5 minut przed wyjęciem jej z piekarnika, mięso podlej też resztą piwa. Gotową pieczeń wyjmij. Sos z dna brytfanki przecedź przez sitko, zagęść zasmażką.
Pieczeń podawaj z gruszkami w miodzie oraz sosem.
ok. 2 godziny i 45 minut. 1 porcja ok. 560 kcalŹródło: Tina