Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny przykład na to, że mak (Papaver Somniferum) to nie tylko składnik ciast, słodkości i wypieków. Może być interesującym dodatkiem do innych potraw, podnoszącym ich walory smakowe. Uwaga: ziarno maku jest zaliczane do roślin oleistych, zawiera ok. 40% tłuszczu, więc nie należy przesadzać z jego ilością.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 67
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2365
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 67
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2365
Składniki
Rozpocząłem od przygotowania sosu. Rukolę, sok z pół cytryny, oliwę wrzuciłem do blendera i zmiksowałem. Jeśli jest to możliwe, to zamiast oliwy z oliwek (koniecznie z pierwszego tłoczenia) wskazane jest użycie oleju makowego tłoczonego na zimno. Ja akurat takiego nie miałem, ale przy odrobinie wysiłku można go kupić w tzw. dobrych sklepach lub w sieci. Następnie doprawiłem solą i zielonym pieprzem i ponownie zmiksowałem dolewając wodę aż do uzyskania konsystencji lejącego się ciasta naleśnikowego. Odstawiłem do lodówki.
Produkty wydałem na kuchnię. Liście szpinaku wypłukałem i dokładnie wysuszyłem.
Filet ryby rozkroiłem wzdłużnie na dwa płaty. Posoliłem, oprószyłem świeżo zmielonym czarnym pieprzem i włożyłem na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Obsmażyłem z obu stron krótko, tylko tyle aby mięso się zamknęło z wierzchu zostało surowe. Wyjąłem z patelni i odstawiłem do ostygnięcia.
Na suchej patelni uprażyłem ziarno maku. Nie za długo, tyle tylko aby był wyczuwalny charakterystyczny aromat.
Posiekałem cebulę bardzo drobno i zeszkliłem na maśle, następnie dodałem ja do szpinaku i wymieszałem całość z ricottą i uprażonym makiem. Tak przygotowany farsz wyłożyłem na płat łososia i przykryłem drugim płatem, na wierz którego położyłem pozostały farsz. Całość owinąłem ciastem francuskim.
"Roladę" nakłułem z wierzchu widelcem w kilku miejscach, roztrzepałem żółtka i posmarowałem górę rolady, następnie obficie posypałem pozostałym makiem. Ilość maku na posypkę uzależniona jest od indywidualnego gustu. Całość włożyłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Całość trzymałem w piekarniku dokładnie 40 minut. Można trochę krócej, ale z pewnością nie dłużej. Farsz w środku powinien być świeży, zielony a mięso ryby wilgotne, nie suche.
Podałem na stół, pokroiłem w plastry i przełożyłem na talerze. Podałem sos szmaragdowy wyjęty z lodówki. Do tego białe wytrawne wino: aromatyczny Muskat Ottonel 2016 o wyraźnej cytrusowej nucie z winnicy Barbary Tschida, Illmitz, Burgenland, Austria.