Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Łosoś pieczony w cieście francuskim z makiem niebieskim i szpinakiem, w sosie szmaragdowym
  • Dania główne
  • Przepis na

Łosoś pieczony w cieście francuskim z makiem niebieskim i szpinakiem, w sosie szmaragdowym

12.01.2019 Odsłon: 372
5.0 (2 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
Robertol1
Robertol1

Kolejny przykład na to, że mak (Papaver Somniferum) to nie tylko składnik ciast, słodkości i wypieków. Może być interesującym dodatkiem do innych potraw, podnoszącym ich walory smakowe. Uwaga: ziarno maku jest zaliczane do roślin oleistych, zawiera ok. 40% tłuszczu, więc nie należy przesadzać z jego ilością.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Matematyczka
Matematyczka
Desery

Babka marmurkowa

Desery Babka marmurkowa

Pyszna, mięciutka tradycyjna babka marmurkowa, rozpływająca się w ustach . Id...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 110483

> 60 min >60 min
211
fafiatko
fafiatko
Dodatki

Moskole

Dodatki Moskole

Domowa receptura z Zakopanego, od prawdziwej gospodyni i rodowitej góralki.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 1327

do 15 min 15 min
30
smaker
smaker
Napoje

Kompot z dyni

Napoje Kompot z dyni

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kompoty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 781

> 60 min >60 min
4
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 425071

do 60 min 60 min
1172
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

Dania główne Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Mięso
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Pizze
  • Dla zdrowia

Odsłon: 10713

do 60 min 60 min
12
smaker
smaker
Desery

Bułeczki sernikowe

Desery Bułeczki sernikowe

Bułeczki sernikowe to wypieki, które wręcz rozpływają się w ustach, a w smaku...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Bułki

Odsłon: 12847

> 60 min >60 min
17
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Matematyczka
Matematyczka
Desery

Babka marmurkowa

Desery Babka marmurkowa

Pyszna, mięciutka tradycyjna babka marmurkowa, rozpływająca się w ustach . Id...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 110483

> 60 min >60 min
211
fafiatko
fafiatko
Dodatki

Moskole

Dodatki Moskole

Domowa receptura z Zakopanego, od prawdziwej gospodyni i rodowitej góralki.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 1327

do 15 min 15 min
30
smaker
smaker
Napoje

Kompot z dyni

Napoje Kompot z dyni

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kompoty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 781

> 60 min >60 min
4
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 425071

do 60 min 60 min
1172
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

Dania główne Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Mięso
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Pizze
  • Dla zdrowia

Odsłon: 10713

do 60 min 60 min
12
smaker
smaker
Desery

Bułeczki sernikowe

Desery Bułeczki sernikowe

Bułeczki sernikowe to wypieki, które wręcz rozpływają się w ustach, a w smaku...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Bułki

Odsłon: 12847

> 60 min >60 min
17
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Łosoś pieczony w cieście francuskim z makiem niebieskim i szpinakiem, w sosie szmaragdowym
Autor:
Robertol1
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • Filet z łososia (bez skóry) - 0,5 kg
  • Ziarno maku - 200 g
  • Szpinak świeży - 250 g
  • Ser Ricotta - 200 g
  • Cebula - 1/2 szt.
  • Ciasto francuskie (świeże lub rozmrożone) - 250 g
  • Jajka - 2 szt.
  • Masło klarowane - 3 łyżki
  • Rukola - 200 g
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • Cytryna - 1szt.
  • Woda - 1/4 szklanki
  • Pieprz zielony - szczypta
  • Pieprz czarny - szczypta
  • Sól - do smaku
Sposób przygotowania:
1

Rozpocząłem od przygotowania sosu. Rukolę, sok z pół cytryny, oliwę wrzuciłem do blendera i zmiksowałem. Jeśli jest to możliwe, to zamiast oliwy z oliwek (koniecznie z pierwszego tłoczenia) wskazane jest użycie oleju makowego tłoczonego na zimno. Ja akurat takiego nie miałem, ale przy odrobinie wysiłku można go kupić w tzw. dobrych sklepach lub w sieci. Następnie doprawiłem solą i zielonym pieprzem i ponownie zmiksowałem dolewając wodę aż do uzyskania konsystencji lejącego się ciasta naleśnikowego. Odstawiłem do lodówki.

2

Produkty wydałem na kuchnię. Liście szpinaku wypłukałem i dokładnie wysuszyłem.

3

Filet ryby rozkroiłem wzdłużnie na dwa płaty. Posoliłem, oprószyłem świeżo zmielonym czarnym pieprzem i włożyłem na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Obsmażyłem z obu stron krótko, tylko tyle aby mięso się zamknęło z wierzchu zostało surowe. Wyjąłem z patelni i odstawiłem do ostygnięcia.

4

Na suchej patelni uprażyłem ziarno maku. Nie za długo, tyle tylko aby był wyczuwalny charakterystyczny aromat.

5

Posiekałem cebulę bardzo drobno i zeszkliłem na maśle, następnie dodałem ja do szpinaku i wymieszałem całość z ricottą i uprażonym makiem. Tak przygotowany farsz wyłożyłem na płat łososia i przykryłem drugim płatem, na wierz którego położyłem pozostały farsz. Całość owinąłem ciastem francuskim.

6

"Roladę" nakłułem z wierzchu widelcem w kilku miejscach, roztrzepałem żółtka i posmarowałem górę rolady, następnie obficie posypałem pozostałym makiem. Ilość maku na posypkę uzależniona jest od indywidualnego gustu. Całość włożyłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

7

Całość trzymałem w piekarniku dokładnie 40 minut. Można trochę krócej, ale z pewnością nie dłużej. Farsz w środku powinien być świeży, zielony a mięso ryby wilgotne, nie suche.

8

Podałem na stół, pokroiłem w plastry i przełożyłem na talerze. Podałem sos szmaragdowy wyjęty z lodówki. Do tego białe wytrawne wino: aromatyczny Muskat Ottonel 2016 o wyraźnej cytrusowej nucie z winnicy Barbary Tschida, Illmitz, Burgenland, Austria.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki