Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Łosoś pieczony w ziołach"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5785
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 251
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5785
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 251
Składniki
Łososia oczyść, z mięsa zdejmij skórę i ewentualnie wyjmij ości.
Filet umyj, lekko osusz serwetką i pokrój na steki jednakowej wielkości. Pokrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.
Na patelni rozgrzej olej z masłem i opiecz porcje łososia z obu stron, po 5 minut z każdej strony.
Jeśli chcesz, by mięso łososia było delikatniejsze: rozłóż filety na folii aluminiowej, posyp przyprawą do ryb i zawiń folię.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez 20 minut. Pieczonego łososia rozłóż na talerze. Opłucz koperek, rozmaryn i tymianek, wytrzep wodę i grubo posiekaj.
Posyp ziołami łososia. Potrawę udekoruj liśćmi sałaty, cytryną i połówkami pomidorków.
Czas przygotowania: 40 minut 650 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień