Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś dla niektórych może być zbyt mdły w smaku. Aby zredukować ten posmak, można dać więcej ostrych przypraw i dać tzw. kopa naszej potrawie. Osobiście wolę pstrąga, ale że w prezencie dostałam kilka porcji łososia, więc trzeba z tym teraz coś zrobić. Dzisiaj do łososia dodamy kremowego sosu i podamy go z ryżem.
Nóż i deska do krojenia, garnek, łyżeczka, łyżka, sitko do płukania ryżu, patelnia
Po prostu rewelacja. Kilka lat temu moja spiżarnia została wzbogacona przepys...
Odsłon: 2440
Można zaserwować na deser lub ... na kolację. Polecam.
Odsłon: 204
Bardzo proste ciasto z owocami, pierwszy w naszym życiu udany wypiek. Przepis...
Odsłon: 93
Delikatny szaszłyk z piersi kurczaka z dodatkiem orientalnych przypraw, czyli...
Odsłon: 30
Po prostu rewelacja. Kilka lat temu moja spiżarnia została wzbogacona przepys...
Odsłon: 2440
Można zaserwować na deser lub ... na kolację. Polecam.
Odsłon: 204
Bardzo proste ciasto z owocami, pierwszy w naszym życiu udany wypiek. Przepis...
Odsłon: 93
Delikatny szaszłyk z piersi kurczaka z dodatkiem orientalnych przypraw, czyli...
Odsłon: 30
Składniki
Nastawiamy ryż na gotowanie: opłukany ryż pod bieżącą wodą wrzucamy do garnka z wodą w proporcji 1,5 porcji wody do 1 porcji ryżu u gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do wyparowania wody. Wówczas wyłączamy i trzymamy pod przykryciem. Łososia przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą kajeńska oraz sokiem z cytryny. Dobrze smarujemy porcję ryby. Szczypior z cebulą myjemy i kroimy na plasterki, natkę pietruszki siekamy.
Rybę smażymy z obu stron na 2 łyżkach masła: 3 minuty na jedną stronę. Zdejmujemy z ognia.
Na masło, na którym szyliśmy łososia wrzucamy szczypiorek, dodajemy zaraz potem łyżeczkę pasty chili, oraz czosnkowej, śmietanę, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy wszystko dokładnie i zdejmujemy z ognia.
Nakładamy porcję ryżu na talerz, następnie trochę rukoli lub mieszanki sałat, a na to łososia. Polewamy sosem i wcinamy. Smacznego.