Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosos z batatem i puree z groszkiem

Łosos z batatem i puree z groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 35

mniam

Składniki

  • 3 kawalki łososia 450g
  • 2 bataty
  • 300g zielonego groszku
  • 2 szalotki
  • 1 duza lyzka masla
  • 1 duza łyzka smietany
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • pieprz,sól, czarnuszka
3-4 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PUREE

    Na patelni rozpuścić łyzke masła.
    Dodać szalotki i lekko je podsmażyć.
    Następnie wrzucić groszek i smażyć go do miękkości, pod koniec przyprawiając rozmarynem.
    Wszystko zmiksować blenderem, dodająć śmietany oraz pieprzu i soli.
    Gotowe.

  2. ŁOSOŚ

    Łososia smarujemy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
    skrapiamy go cytryną.
    Przekładamy na rozgrzany grill (lub patelnię grillową).
    Nastepnie smażymy 3-4 minuty z każdej strony do momentu
    aż ładnie się przyrumieni.

  3. BATATY

    Po umyciu kroimy je w paski jak frytki.
    Przygotowane kawałki dokładnie suszymy, smarujemy oliwą, solimy i posypujemy czarnuszką.
    Następnie tak przygotowane bataty dajemy na blachę pokrytą wcześniej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń