Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Łosoś z porami w cieście"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Składniki
Umytą pietruszkę ścieram na grubych oczkach. Białą część pora przecinam na krzyż i siekam. Podsmażam na maśle pory z pietruszką. Przekładam do miseczki, aby ostygły i na tej samej patelni podsmażam posolonego łososia obtoczonego w pieprzu i natce pietruszki. Ryba nie może być usmażona „na gotowo” czyli podsmażam ją około 10 minut na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron.
Na połowie rozwiniętego ciasta wykładam część przesmażonych warzyw. Kładę łososia, skrapiam go sokiem z cytryny i przykrywam resztą warzyw.
Tak przygotowaną rybę przykrywam ciastem. Brzegi dokładnie zlepiam i przekładam do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią. Całość smaruję roztrzepanym żółtkiem. Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Pod koniec posypuję papryką i siemieniem lnianym.
<strong>Sandra Siebert z Lubonia.</strong>Źródło: Tina