Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Łosoś z porami w cieście"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Składniki
Umytą pietruszkę ścieram na grubych oczkach. Białą część pora przecinam na krzyż i siekam. Podsmażam na maśle pory z pietruszką. Przekładam do miseczki, aby ostygły i na tej samej patelni podsmażam posolonego łososia obtoczonego w pieprzu i natce pietruszki. Ryba nie może być usmażona „na gotowo” czyli podsmażam ją około 10 minut na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron.
Na połowie rozwiniętego ciasta wykładam część przesmażonych warzyw. Kładę łososia, skrapiam go sokiem z cytryny i przykrywam resztą warzyw.
Tak przygotowaną rybę przykrywam ciastem. Brzegi dokładnie zlepiam i przekładam do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią. Całość smaruję roztrzepanym żółtkiem. Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Pod koniec posypuję papryką i siemieniem lnianym.
<strong>Sandra Siebert z Lubonia.</strong>Źródło: Tina