Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łosoś ze szpinakiem"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5824
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 355
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5824
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 355
Składniki
Zamrożone kostki łososia włóż na noc do lodówki na górną półkę (nie rozmrażaj w temperaturze pokojowej).
Następnego dnia umyj rybę w zimnej wodzie, natrzyj solą oraz odrobiną pieprzu i usmaż na patelni, na rozgrzanym oleju.
Szpinak namocz w osolonej wodzie, przebierz, odrzuć brzydkie liście, a resztę zeszklij na maśle. W trakcie smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kawałek gałki muszkatołowej utartej na tarce o najmniejszych oczkach. Następnie posyp warzywo solą oraz pieprzem i dodaj śmietanę.
Mieszankę warzyw podsmaż na patelni grillowej lub ugotuj w garnku na parze (będzie bardziej dietetycznie). Dopraw ją solą i ziołami prowansalskimi.
Przygotowanego łososia ułóż na talerzu. Polej go delikatnie wyciśniętym sokiem z grejpfruta. Obok nałóż ciepły szpinak w śmietanie i mieszankę warzyw. Podawaj z wodą i plastrem cytryny.Źródło: Super TV