Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makaron błyskawiczny"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 253
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 134
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 43
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 44
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 253
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 134
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 43
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 44
Składniki
Szpinak oczyść, umyj, osusz i pokrój lub porwij dłońmi na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę obierz z łupin. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę lub zmiażdż płaską stroną noża. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pokrój na połówki. Ser pleśniowy rozkrusz na małe kawałeczki.
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oleju na półtwardo (al dente).
Na rozgrzanym maśle zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek. Jeśli czosnek zmiażdżyłaś, po 1 minucie smażenia usuń go z patelni. Następnie do zeszklonej cebuli dodaj szpinak, dopraw go solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Duś razem 2-3 minuty, a następnie dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe. Ugotowany, gorący makaron odcedź z wody, przełóż do garnka, w którym się gotował i wymieszaj ze szpinakiem oraz pomidorkami z patelni.
Prosto z garnka rozłóż makaron na wcześniej ogrzane talerze, posyp pokruszonym niebieskim serem pleśniowym i od razu podawaj. Ser pleśniowy możesz zastąpić drobno pokrojonym serem mozzarella i/lub tartym serem żółtym.
25 minut, Porcja: 260 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie