Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makaron penne w sosie serowym"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 138
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 138
Składniki
Por oczyścić, drobno pokroić. Czosnek obrać, posiekać. Makaron wrzucić na posoloną wrzącą wodę. Gotować około 10 minut.
W garnku rozgrzać masło. Podsmażyć na nim kawałeczki pora i czosnek. Oprószyć mąką. Krótko zasmażyć. Wlać zimny bulion i wino. Zagotować, dolać mleko.
Sos gotować jeszcze około 5 minut na średnim płomieniu. Garnek zdjąć z ognia. Do sosu dodać drobno starty parmezan i goudę. Mieszać, aż sery się rozpuszczą.
Tymianek posiekać, dodać do sosu. Przyprawić solą i pieprzem kajeńskim. Makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Danie udekorować tymiankiem i grubo startym parmezanem.Źródło: Życie na gorąco