Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron penne w sosie serowym

Makaron penne w sosie serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Makaron penne w sosie serowym"

Składniki

  • 25 dag makaronu penne (rurki)
  • 2
  • 5 dag masła
  • 2
  • 5 dag
  • mąki
  • sól
  • 350 ml bulionu z warzyw
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 200 ml mleka
  • 10 dag sera gouda
  • 10 dag drobno startego parmezanu
  • 6 gałązek tymianku
  • pieprz kajeński
  • tymianek i grubo starty parmezan do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Por oczyścić, drobno pokroić. Czosnek obrać, posiekać. Makaron wrzucić na posoloną wrzącą wodę. Gotować około 10 minut.

  2. W garnku rozgrzać masło. Podsmażyć na nim kawałeczki pora i czosnek. Oprószyć mąką. Krótko zasmażyć. Wlać zimny bulion i wino. Zagotować, dolać mleko.

  3. Sos gotować jeszcze około 5 minut na średnim płomieniu. Garnek zdjąć z ognia. Do sosu dodać drobno starty parmezan i goudę. Mieszać, aż sery się rozpuszczą.

  4. Tymianek posiekać, dodać do sosu. Przyprawić solą i pieprzem kajeńskim. Makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Danie udekorować tymiankiem i grubo startym parmezanem.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń