Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makaron smażony z kiełkami"
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 244
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 244
Składniki
<strong>Do dekoracji:</strong>
Świeże zioła, np. natka pietruszki, bazylia, oregano lub tymianek.
W dużym garnku zagotuj wodę, odmierzając 1 litr na każde 10 dag makaronu. Gdy zacznie wrzeć, lekko osól ją, wrzuć makaron i przykryj. Gdy woda znowu zacznie wrzeć, zdejmij pokrywkę i zamieszaj, aby makaron się nie posklejał (czas gotowania podany jest na opakowaniu). Makaron powinien być lekko twardy. Gdy się ugotuje, odcedź go (nie przelewaj zimną wodą).
Pomidory natnij lekko nożem, sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój je w kostkę. Oliwki pokrój w plasterki.
Na patelni roztop masło i zeszklij na nim przeciśnięty przez praskę czosnek (smaż go tylko 1 min, bo zgorzknieje). Następnie dodaj oliwki oraz pokrojone pomidory i smaż 5-7 min. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 min. Aby makaron nie przywarł, możesz dodać 2 łyżki wody, w której się gotował.
Gorący makaron przełóż na talerze, posyp kiełkami, startym żółtym serem (może to być parmezan lub inny twardy żółty ser) i udekoruj ziołami.
30 minut
Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie