Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dlaczego zespół Bomfunk MC’s jest tak drogi naszemu sercu? Zgadliście! Nie jest. Ale jedna z jego piosenek zawiera w swoim refrenie składową nazwy naszego kanału i jednego z głównych składników dzisiejszej potrawy – rakamakaronu! Makaron szpinakowy, boczek, jajka oraz por, zwany w skrócie bukszpanem Podlasia, to bohaterowie tego odcinka, a zawdzięczamy to użytkownikowi Instagrama zwącemu się elakondrat. Tym razem również chcieliśmy zainspirować się zdjęciami laureata naszego konkursu, jednak z przykrością musimy przyznać się do porażki i napisać, że polegliśmy – nie mamy tylu wymyślnych talerzy. W zasadzie to można napisać, że gdyby nasz szaroniebieski talerz z Ikei potłukł się, to musielibyśmy albo zamknąć kanał, albo prezentować nasze potrawy na panelu podłogowym. Ale prezencja nigdy nie była naszą mocną stroną, toteż skupmy się na przepisie
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6330
Polecam.
Odsłon: 353
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 357
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6330
Polecam.
Odsłon: 353
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 357
Składniki
Podczas robienia tego dania, makaron nie powinien być zimny, więc trzymamy go w gorącej wodzie celem utrzymania stałej temperatury ścinającej deutoplazmę, czyli 65-70°C. Na patelni podsmażamy boczek i w międzyczasie kroimy pora w graniastosłupy foremne o podstawie kwadratu. Kiedy już tego dokonamy, wrzucamy pora na patelnię z boczkiem i bierzemy w rękę jajka. Następnie oddzielamy żółtka od białek i smażymy same białka na patelni. Można to zrobić na osobnej, można usunąć już usmażony składnik i smażyć obok innego, można też nie smażyć, o ile mamy pod ręką pokłady węgla leczniczego i niestraszne nam kilkudniowe biegunki. Kiedy wszystko nam się ładnie usmaży, ściągamy ścięte białko z patelni i kroimy w paski. Odcedzamy gorący makaron, wlewamy do niego żółtko i mieszamy, chyba że jesteśmy leniwi i mieszkamy na którymś z biegunów. Wtedy po prostu stawiamy garnek na biegunie i wbijamy łyżkę w makaron trzymając ją przy którymś z brzegów. Po 17 dniach wszystko pięknie nam się wymiesza, a wtedy pozostaje nam tylko dodać resztę składników, wbić łyżkę i poczekać jeszcze 12 dni. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem, dekorujemy bukszpanem i bierzemy się za konsumpcję