Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z boczkiem a’la carbonara

Makaron z boczkiem a’la carbonara

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4473

Dodano:

Odsłon: 830

Przygotowanie tego makaronu wraz z sosem trwa dosłownie chwilę. Jest to idealny pomysł na posiłek kiedy nie mamy dużo czasu.

Składniki

  • około 250g makaronu spaghetti – połowa opakowania
  • 250 g surowego boczku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 18% łyżeczka posiekanego lub suszonego oregano
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • Pieprz
  • Sól
  • Do podania: tarty ser np. parmezan lub pecorino (ilość zależy od Was)
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z boczkiem a’la carbonara

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    Z boczku odcinamy skórę i białe „oczka” i kroimy go w kostkę. Patelnię rozgrzewamy i smażymy na niej boczek przez kilka minut. Boczek doprawiamy solą i pieprzem.

  2. W miseczce mieszamy jajka, śmietanę, oregano, czosnek, sól i pieprz do uzyskania jednolitego sosu. Zmniejszamy ognień pod patelką na której smażymy boczek i dodajemy przygotowany sos. Podgrzewamy przez chwilę cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy ugotowany makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy aby sos ładnie połączył się z makaronem.
    Spaghetti podajemy od razu, posypane dużą ilością sera.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń