Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Makaron z ciecierzycą"
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 217
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 217
Składniki
Ciecierzycę włóż do dużego garnka (pod wpływem wody napęcznieje) i zalej zimną wodą. Odstaw na co najmniej 12 godz. Po tym czasie odcedź i wypłucz w zimnej wodzie. Zalej zimną wodą, gotuj na niezbyt dużym ogniu bez przykrycia 30 min, zbierając szumowiny.
Następnie przykryj i gotuj na małym ogniu 30-40 min, aż zmięknie. Przed końcem gotowania lekko posól wodę, w której gotuje się ciecierzyca. Odcedź na sicie.
Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Marchewkę pokrój w małą kostkę. Na patelnię wlej olej. Gdy będzie już mocno rozgrzany wrzuć posiekaną cebulę, czosnek oraz chili.
Smaż na małym ogniu często mieszając ok. 5 minut. Następnie dodaj ugotowaną soczewicę, smaż 2-3 minuty. Na koniec dodaj posiekany szczypior oraz marchewkę, dokładnie wymieszaj.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, odcedź go na sitku, ale nie przelewaj go zimną wodą. Włóż go do garnka, w którym się gotował, dodaj zawartość patelni i wymieszaj. Danie można podawać na ciepło lub na zimno jako sałatkę.Źródło: Świat i Ludzie