Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, sezon na cukinię w pełni więc chciałabym zaproponować przepis na pyszny makaron z cukinią. Tak przygotowany makaron jest bardzo smaczny i jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego makaronu, to polecam wypróbować przepis.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8488
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 549
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8488
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 549
Składniki
Dokładnie umytą cukinię kroję w cienkie półplasterki, cukinię możemy również pokroić w kostkę lub plasterki. Jeżeli mamy cukinię z dużymi gniazdami nasiennymi, to najlepiej jest je usunąć. Umyte pieczarki kroję w półplasterki i dodaję do cukinii. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję. Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekam. Umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki.
Przygotowanie sosu: Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję cukinię, pieczarki i smażę około 15 minut. Na koniec dodaję czosnek, pomidorki, natkę pietruszki i doprawiam. Całość smażę jeszcze około 5 minut – sos jest gotowy. Tak przygotowany sos możemy dodać do garnka z ugotowanym makronem i dokładnie wymieszać, lub nałożyć sos na makron na talerzu. Dodatkowo makaron posypuję żółtym serem i natką pietruszki. Makaron jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa