Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobry obiad :)
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5614
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 76
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 495
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5614
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 76
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 495
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Składniki
Pieczarki umyć, oczyścić, ogonki pokroić w plasterki, kapelusze w ósemki. Tak pokrojone wrzucić na roztopione na patelni masło. Następnie dodać do nich pokrojone w grubą kostkę cebule oraz kiełbasę poćwiartowaną na kształt długich na ok. 4 cm, cienkich pasków. Posypać lubczykiem oraz papryką i dusić pod przykryciem. W tym czasie ugotować al dente brukselkę z dodatkiem cukru i soli, nie przykrywając w czasie gotowania. Osobno ugotować makaron według receptury na opakowaniu.
Gdy składniki na patelni zmiękną, zmienią kolor i puszczą soki, zdjąć ją z ognia. Do szklanki wlać śmietanę i dodać do niej gorący płyn z patelni i szybko dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę wlać na patelnię z resztą naszych składników, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzać nie doprowadzając do silnego wrzenia, mieszając i łącząc płyny. Czosnek przecisnąć przez praskę bądź drobno posiekać i dodać do pieczarek, również wymieszać. Następnie do wysokiego naczynia przelać składniki z patelni, wsypać odcedzoną brukselkę i ugotowany, odcedzony makaron. Posypać ziołami prowansalskimi i przyprawą do pizzy, ewentualnie jeszcze chwilę podgrzać. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego! :)