Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makaron z morszczukiem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Składniki
Makaron ugotuj w osolonej wodzie na pół twardo. Odsącz. Przełóż kluski do miski, polej 2 łyżkami oleju, wymieszaj.
Ryby pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj ryby, wlej pół szklanki gorącej wody. Nakryj naczynie, duś około 20 minut. Przypraw solą, pieprzem.
Śmietanę roztrzep z żółtkiem, wsyp szczyptę przyprawy. Ser żółty zetrzyj na tarce jarzynowej.
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Włóż połowę makaronu, potem ryby, nakryj resztą makaronu. Polej sosem śmietanowym, posyp startym serem. Wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekaj 15 minut w temp. 160°C.
Do przyrządzenia potrawy możesz użyć filetów z dowolnej ryby morskiej albo słodkowodnej. Danie będzie aromatyczne, jeśli dodasz do sosu trochę estragonu, oregano, tymianku.
Porcje 6
70 min
Cena 2,10 zł
Kalorie 485 kcalŹródło: Bella Relaks