Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makaron z morszczukiem"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27239
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27239
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Makaron ugotuj w osolonej wodzie na pół twardo. Odsącz. Przełóż kluski do miski, polej 2 łyżkami oleju, wymieszaj.
Ryby pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj ryby, wlej pół szklanki gorącej wody. Nakryj naczynie, duś około 20 minut. Przypraw solą, pieprzem.
Śmietanę roztrzep z żółtkiem, wsyp szczyptę przyprawy. Ser żółty zetrzyj na tarce jarzynowej.
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Włóż połowę makaronu, potem ryby, nakryj resztą makaronu. Polej sosem śmietanowym, posyp startym serem. Wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekaj 15 minut w temp. 160°C.
Do przyrządzenia potrawy możesz użyć filetów z dowolnej ryby morskiej albo słodkowodnej. Danie będzie aromatyczne, jeśli dodasz do sosu trochę estragonu, oregano, tymianku.
Porcje 6
70 min
Cena 2,10 zł
Kalorie 485 kcalŹródło: Bella Relaks