Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z parówkami i groszkiem w sosie pomidorowym

Makaron z parówkami i groszkiem w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1707

Dodano:

Odsłon: 551

Przedstawiam dziś przepis na prosty, szybki i smaczny obiad. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 250 g makaronu np. kokardki
  • 1 filiżanka mrożonego groszku
  • 5 parówek
  • 1 puszka pomidorów (całych)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • trochę sera typu grana padano lub parmezan
  • sól, pieprz, bazylia, słodka papryka
  • pół łyżeczki cukru
  • oliwa
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nastawiamy wodę na makaron i kroimy parówki w pół-talarki.

    Cebulę kroimy w ćwierć-talarki lub w kosteczkę.

    Pomidory z puszki wylewamy na talerz. Zawsze polecam całe pomidory, bo one nigdy nie są doskonałe. Te krojone pełne są szypułek i skór i trudno to wydobyć, dlatego wybieram całe, wtedy łatwo mogę usunąć szypułki i skóry, potem siekam te pomidory i jestem pewna, że nie ma w nich nic nieodpowiedniego.

    Ugotowany makaron al dente odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

    W większym garnku rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Wrzucamy parówki i smażymy. Sypiemy słodką papryką (o której zapomniałam przy liście składników na filmiku, za co przepraszam). Smażymy. Gdy parówki się przyrumienią, dodajemy cebulę i znów wszystko razem smażymy.

    Następnie wrzucamy posiekane pomidory z puszki, mieszamy, chwilę dusimy. Następnie wlewamy passatę pomidorową, mieszamy, dusimy chwilę. Następnie dodajemy pół łyżeczki cukru (zawsze jest to niezbędne przy sosach pomidorowych - niweluje nadmierną kwaskowatość pomidorów) oraz sypiemy sporo bazylii. Mieszamy, dusimy wszystko razem przez kilka minut. Niech zabulga i się lekko pogotuje.

    Następnie wlewamy szklankę mleka. Mleko też genialnie łączy się z sosami pomidorowymi, sprawia, że sos staje się aksamitny.
    Mieszamy i gotujemy chwilę, na wolnym ogniu oczywiście.

    Następnie wrzucamy filiżankę mrożonego groszku. Chwilkę wszystko gotujemy na wolnym ogniu.

    Następnie solimy i pieprzymy do smaku. U mnie jak zwykle dużo, ponieważ lubię wyraziste smaki.

    Pod koniec gotowania wcieramy trochę twardego sera typu parmezan lub grana padano. Mieszamy.


    Na końcu wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy wszystko razem i gotowe. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 marca To lubię, nie potrzeba spędzać godzin w kuchni, by pysznie zjeść :) Mniam, mniam :D Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń