Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam dziś przepis na prosty, szybki i smaczny obiad. Serdecznie polecam :-)
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 569
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 237
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 35
Baza marchewkowa jest bardzo popularna w krajach byłego ZSRR. Często używa si...
Odsłon: 63
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 569
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 237
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 35
Baza marchewkowa jest bardzo popularna w krajach byłego ZSRR. Często używa si...
Odsłon: 63
Składniki
Nastawiamy wodę na makaron i kroimy parówki w pół-talarki. Cebulę kroimy w ćwierć-talarki lub w kosteczkę. Pomidory z puszki wylewamy na talerz. Zawsze polecam całe pomidory, bo one nigdy nie są doskonałe. Te krojone pełne są szypułek i skór i trudno to wydobyć, dlatego wybieram całe, wtedy łatwo mogę usunąć szypułki i skóry, potem siekam te pomidory i jestem pewna, że nie ma w nich nic nieodpowiedniego. Ugotowany makaron al dente odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W większym garnku rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Wrzucamy parówki i smażymy. Sypiemy słodką papryką (o której zapomniałam przy liście składników na filmiku, za co przepraszam). Smażymy. Gdy parówki się przyrumienią, dodajemy cebulę i znów wszystko razem smażymy. Następnie wrzucamy posiekane pomidory z puszki, mieszamy, chwilę dusimy. Następnie wlewamy passatę pomidorową, mieszamy, dusimy chwilę. Następnie dodajemy pół łyżeczki cukru (zawsze jest to niezbędne przy sosach pomidorowych - niweluje nadmierną kwaskowatość pomidorów) oraz sypiemy sporo bazylii. Mieszamy, dusimy wszystko razem przez kilka minut. Niech zabulga i się lekko pogotuje. Następnie wlewamy szklankę mleka. Mleko też genialnie łączy się z sosami pomidorowymi, sprawia, że sos staje się aksamitny. Mieszamy i gotujemy chwilę, na wolnym ogniu oczywiście. Następnie wrzucamy filiżankę mrożonego groszku. Chwilkę wszystko gotujemy na wolnym ogniu. Następnie solimy i pieprzymy do smaku. U mnie jak zwykle dużo, ponieważ lubię wyraziste smaki. Pod koniec gotowania wcieramy trochę twardego sera typu parmezan lub grana padano. Mieszamy. Na końcu wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy wszystko razem i gotowe. Smacznego :-)