Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z pulpecikami

Makaron z pulpecikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Makaron z pulpecikami"

Składniki

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 40 dag drobiowego mielonego mięsa
  • puszka pomidorów
  • 10 dag drobno startego żółtego sera
  • np. gouda
  • dwie cebule
  • dwa ząbki czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • natka do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso przełóż do miseczki. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, połowę dodaj do mięsa. Wbij jajko.

  2. Dosyp tartą bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrób masę. Uformuj z niej pulpeciki. Smaż je ok. 10 minut na 3 łyżkach oleju.

  3. W tym czasie w garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron i ugotuj wg przepisu na opakowaniu. W drugim garnku rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij na nim resztę cebuli i czosnku.

  4. Dodaj rozgniecione pomidory razem z zalewą. Zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.

  5. Do sosu włóż pulpeciki, podgrzej. Makaron odcedź. Przełóż na półmisek, polej sosem z pulpecikami. Posyp serem. Udekoruj natką.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń