Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z sosem orzechowym, z dodatkiem chrupiących warzyw i miękkich kawałków kurczaka to danie, które wykonasz w zaledwie 30 minut. Ta pyszna potrawa smakuje jak w restauracji. Zaskocz swoich domowników i przygotuj makaron w domu.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7248
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7248
Składniki
Przygotuj sos. Wymieszaj sos sojowy, masło orzechowe, oleje, cukier i ocet, aby sos nabrał konsystencji emulsji. Po czym odstaw. Ugotuj makaron w osolonej wodzie, aby był półtwardy. Odcedź go i odstaw.
Obierz marchewki i cebulę. Marchewki pokrój w słupki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój obieraczką na cienkie paski. Cebulę posiekaj w kostkę lub piórka. Pokrój paprykę w słupki, a cukinię w półplasterki (możesz nie obierać, a będzie bardziej chrupiąca). Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Na dużej patelni mocno rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i obsmaż ze wszystkich stron. Po czym dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Smaż około 5-10 minut, a następnie przenieś na talerz.
Na tę samą patelnię wrzuć cebulę, przesmaż chwilę, aż stanie się złocista. Następnie dodaj marchewki, paprykę i cukinię. Przesmażaj, aż warzywa zaczną pachnieć. Po tym czasie wlej na patelnię przygotowany wcześniej sos, dodaj przesmażonego kurczaka oraz ugotowany makaron. Gotuj całość na patelni kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Niech wszystkie składniki pokryją się dokładnie sosem.
Wykładaj porcję dania na talerz, dekoruj orzeszkami ziemnymi, sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem i od razy podawaj.