Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makaron ze smażoną dynią"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33822
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33822
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
Czosnek przeciśnij przez praskę. Dynię pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanym maśle. Duś ją na wolnym ogniu aż nieco zmięknie, wtedy dopraw solą i pieprzem. W tym samym czasie ugotuj makaron al dente w osolonym wrzątku.
Do smażonej dyni dodaj czosnek, majeranek lub natkę i połącz z gorącym makaronem. Przemieszaj wszystko delikatnie w garnku, w którym gotował się makaron. Na talerzu udekoruj smażony makaron majerankiem.
Na patelni stop masło, dodaj pokrojone szalotki. Gdy się zeszklą, dopraw je na patelni solą oraz mieloną gałką muszkatołową. Po chwili dodaj startą dynię, przemieszaj i przykryj. Duś aż dynia zmięknie (na wolnym ogniu, około 15 minut). Po tym czasie patelnię zdejmij z ognia, dodaj śmietankę i szybko wymieszaj. Następnie dodaj tarty parmezan. Gorący sos podawaj osobno.
35 minut, Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie