Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makaron ze smażoną dynią"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Czosnek przeciśnij przez praskę. Dynię pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanym maśle. Duś ją na wolnym ogniu aż nieco zmięknie, wtedy dopraw solą i pieprzem. W tym samym czasie ugotuj makaron al dente w osolonym wrzątku.
Do smażonej dyni dodaj czosnek, majeranek lub natkę i połącz z gorącym makaronem. Przemieszaj wszystko delikatnie w garnku, w którym gotował się makaron. Na talerzu udekoruj smażony makaron majerankiem.
Na patelni stop masło, dodaj pokrojone szalotki. Gdy się zeszklą, dopraw je na patelni solą oraz mieloną gałką muszkatołową. Po chwili dodaj startą dynię, przemieszaj i przykryj. Duś aż dynia zmięknie (na wolnym ogniu, około 15 minut). Po tym czasie patelnię zdejmij z ognia, dodaj śmietankę i szybko wymieszaj. Następnie dodaj tarty parmezan. Gorący sos podawaj osobno.
35 minut, Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie