Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Makaronowe muszle z krewetkami"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 480
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 194
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 480
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 194
Składniki
Paprykę opłucz, przekrój na pół, usuń nasiona. Miąższ pokrój w cienkie paseczki. Podobnie posiekaj obraną marchewkę. Por oczyść starannie, opłucz, również pokrój w paseczki.
Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Krewetki oczyść, obierz, opłucz, a potem osusz. Mrożone owoce morza musisz wcześniej rozmrozić.
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do ocieknięcia. Na patelni lub w rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oleju.
Wrzuć czosnek, przesmaż. Dodaj osuszone krewetki. Smaż, aż zmienią kolor. Zdejmij z patelni. Na ten sam tłuszcz wrzuć poszatkowane warzywa. Smaż, mieszając, 3-5 minut. Dodaj makaron i krewetki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, rozłóż na talerze. Dekoruj bazylią.
Czas ok. 40 min; porcja – 560 kcal, cena 4 zł.
Kupując krewetki, upewnij się, że rzeczywiście są świeże. Ich przydatność do spożycia najlepiej ocenić po barwie główki. Czarny kolor to znak, że towar nie był odpowiednio przechowywany, albo leży w sklepie zbyt długo. Świeże krewetki mają również przejrzyste oczy oraz nienaruszony błyszczący pancerz.
. Smak owoców morza podkreśli szczypta mielonego imbiru.Źródło: Świat kobiety