Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosta i szybka zapiekanka z makaronu, jajek na twardo, brokulów i sosu smietanowego. Wraz z pikantnym sosem pomidorowym stanowi doskonale danie na obiad lub kolacje.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 908
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1818
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22419
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 908
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1818
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22419
Składniki
Gotowac makaron 6 minut i odcedzic. Podzielic brokuły na spore kawalki i blanszowac przez około 1,5 minuty, nastepnie schlodzic w wodzie z lodem Ugotowac jajka na twardo. Wycisnac czosnek przez praske, utrzec parmezan. Wymieszac mleko, smietane, surowe jajka, parmezan i czosnek, a następnie doprawic sola, galka muszkatolowa i pieprzem cayenne. Wysmarowac blaszke do pieczenia (30 cm) maslem i posypac bulka tarta. Ulozyc podwójna warstwe makaronu na dnie, polac odrobina sosu i posypać tartym serem. Nastepnie ulozyc jajka podłużnie na wierzchu pierwszej warstwy makaronu a miedzy nimi i po obu stronach jajek ulozyc kilka rózyczek brokułów. Przykryc nastepna warstwa makaronu, polac sosem i posypac serem. Na koniec wypelnic foremke do konca makaronem, polac reszta sosu i posypac serem. Calosc posypac jeszcze bulka tarta i zwilzyc odrobina oliwy z oliwek.
Piec przez 60 minut w temp. 200° C, po 30 minutach obnizyc temperature do 180° C. Po upieczeniu troche ostudzic, wyjac z formy i pokroic na kawalki.
W miedzyczasie przygotowac sos. Umyjc i pokroic pomidory. Obrac szalotki i czosnek i pokroic w kostke. Usunac nasiona z papryczki chili i pokroic ja w cienkie paski. Podgrzac oliwe z oliwek na patelni i podsmazyc szalotki, chili i czosnek, nastepnie dodac kawałki pomidora i wszystko wymieszac. Wlać sok pomidorowy, dodać swieze ziola i doprawic wszystko sola, pieprzem i odrobina cukru. Gotowac sos na malym ogniu przez co najmniej 10 minut.
Kawalki pasztetu podawac z sosem, ewentualnie posypane tartym serem.