Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makaronowy strudel jabłkowy"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 149
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 73
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 116
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 149
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 73
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 116
Składniki
Przepis przysłała Sylwia Ładyga z Brzegów.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody. Odcedź (nie przelewaj zimną), odstaw na 3-4 minuty do lekkiego osuszenia.
Na blacie lub stolnicy ułóż w dwóch rzędach po 5 płatów lazanii nachodzących na siebie tak, by utworzyły jeden duży płat. Zostaw na chwilę, by makarony mogły się ze sobą „skleić”.
Rodzynki wymieszaj z cukrem i rumem, odstaw na ok. 10 minut. Jabłka obierz, pokrój na cieniutkie plasterki, wymieszaj z rodzynkami. Nadzienie ułóż równomiernie na makaronie. Boki delikatnie załóż do środka, zwiń.
Strudel ułóż w formie kekso wej (posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia). Posmaruj miękkim masłem. Wstaw do rozgrzanego do temp. 180°C piekarnika, piecz 30 minut (jeśli góra będzie się zbyt rumienić, ciasto przykryj folią aluminiową). Strudel pozostaw ok. 15 min w uchylonym piekarniku. Obficie posyp cukrem pudrem.
<strong>Czas przygotowania 50 min, ilość porcji 2, cena za porcję 2,70 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie