Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makaronowy wieniec z warzywami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
Składniki
Pomidorki umyj i przekrój na pół. Oczyść dymkę i drobno pokrój. Całość włóż do dużej misy.
Marchewkę pokrój i razem z fasolką i groszkiem gotuj przez 3 minuty w posolonym wrzątku. Odcedź i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie z łyżką oliwy. Wymieszaj go z warzywami. Wrzuć nasiona dyni i wlej resztę oliwy. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj i przełóż do wysmarowanej formy z kominem.
Całość zalej mieszanką śmietanową (patrz poniżej) i piecz przez 20 minut w temp. 180° C.
W tym czasie pokrój i podsmaż cebulę. Dodaj pomidory w zalewie, sól, pieprz i trochę cukru. Gotuj na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec wrzuć do sosu oregano. Wieniec z warzywami pokrój w plastry i podawaj z sosem.
<strong>3 kroki do... przygotowania mieszanki śmietanowej</strong>
jajek umyj i delikatnie wbij do miski. Uważaj, aby nie znalazły się w niej skorupki. Dodaj odrobinę soli i delikatnie wymieszaj.
Do miski z jajkami wlej pół szklanki mleka i szklankę śmietany. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj sól i pieprz.
Zalewę dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej. Tak przygotowaną mieszanką zalej makaron i warzywa w formie.Źródło: Na żywo