Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Za to bez mięsa - ale mimo tego całkiem smaczne. Przygotowanie w domu jest proste i szybkie a z racji tego że przygotowuje się je w jednym garnku, to całkiem nieźle wychodzi przygotowywane np. na campingu - nawet na małej jednopalnikowej gazowej kuchence. Ba! Bataty, ciecierzyca i oliwki to teraz żaden rarytas - można je kupić nawet w wiejskich sklepikach, więc jeśli ktoś wędruje z plecakiem, to można sobie składniki kupić po drodze (tachania puszek i batatów z domu nie polecam) a potem wystarczy znaleźć sobie jakieś sympatyczne miejsce, np. na brzegu górskiej rzeki i jedzonko będzie smakowało podwójnie. Przepis znaleziony na ś. p. Fooderze
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 30
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 30
Składniki
Czosnek i cebulę posiekać, batata obrać i pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać przyprawy i batata. Podsmażyć przez kilka minut. Uwaga: przyprawy nie ważą wiele, więc przy gotowaniu w terenie można je zabrać z domu, ale jeśli ktoś nie chce tego robić to patrz dalej
Wlać do naczynia 3/4 szklanki wody i gotować pod przykryciem aż batat trochę (ale tylko trochę) zmięknie. Uwaga: przy gotowaniu w terenie, jeśli ktoś nie ma przypraw opisanych wyżej, można w tym momencie dorzucić pokruszoną kostkę bulionową. Zmieni to dość znacznie smak potrawy, ale po paru godzinach marszu raczej nikt grymasił nie będzie.
Dodać pomidory i gotować bez przykrycia z 15 min. aż woda trochę odparuje.
Dodać mix fasoli z cieciorką i niezbyt drobno posiekane oliwki (tak tylko, żeby się z łyżki przy jedzeniu nie staczały) Gotować jeszcze z 5 min. Uwaga: na mix fasoli z cieciorką dość trudno w sklepach trafić, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby kupić jedno i drugie oddzielnie w niewielkich puszkach.
Potrawę można zjeść jako samodzielne danie a jak jest więcej chętnych to z pieczywem albo ryżem.