Do góry

Dania główne Przepis na:

Marokańskie danie jednogarnkowe z batatami, oliwkami, ciecierzycą i fasolą.

Marokańskie danie jednogarnkowe z batatami, oliwkami, ciecierzycą i fasolą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 175

Za to bez mięsa - ale mimo tego całkiem smaczne. Przygotowanie w domu jest proste i szybkie a z racji tego że przygotowuje się je w jednym garnku, to całkiem nieźle wychodzi przygotowywane np. na campingu - nawet na małej jednopalnikowej gazowej kuchence. Ba! Bataty, ciecierzyca i oliwki to teraz żaden rarytas - można je kupić nawet w wiejskich sklepikach, więc jeśli ktoś wędruje z plecakiem, to można sobie składniki kupić po drodze (tachania puszek i batatów z domu nie polecam) a potem wystarczy znaleźć sobie jakieś sympatyczne miejsce, np. na brzegu górskiej rzeki i jedzonko będzie smakowało podwójnie. Przepis znaleziony na ś. p. Fooderze

Składniki

  • Mix fasoli z cieciorką "Ugotowane na parze" Bonduelle - 1 puszka (425 ml)
  • Oliwki kalamata - 12 szt. (lub zwykłych dwa razy tyle)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Batat - 1 średni (wielkość zależna od apetytu)
  • Pomidory krojone - ok. 700 g (albo dwie puszki po 400 g)
  • Cebula - 1 średnia (ok. 160 g)
  • Kmin rzymski - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Kolendra suszona - 1 łyżeczka
  • Ostra papryka - 1 płaska łyżeczka
  • Kolendra świeża - kilka gałązek (jak ktoś ma)
  • Sól, olej do podsmażenia cebuli
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marokańskie danie jednogarnkowe z batatami, oliwkami, ciecierzycą i fasolą.

Przygotowanie

  1. Czosnek i cebulę posiekać, batata obrać i pokroić w kostkę.

  2. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać przyprawy i batata. Podsmażyć przez kilka minut.

    Uwaga: przyprawy nie ważą wiele, więc przy gotowaniu w terenie można je zabrać z domu, ale jeśli ktoś nie chce tego robić to patrz dalej

  3. Wlać do naczynia 3/4 szklanki wody i gotować pod przykryciem aż batat trochę (ale tylko trochę) zmięknie.

    Uwaga: przy gotowaniu w terenie, jeśli ktoś nie ma przypraw opisanych wyżej, można w tym momencie dorzucić pokruszoną kostkę bulionową. Zmieni to dość znacznie smak potrawy, ale po paru godzinach marszu raczej nikt grymasił nie będzie.

  4. Dodać pomidory i gotować bez przykrycia z 15 min. aż woda trochę odparuje.

  5. Dodać mix fasoli z cieciorką i niezbyt drobno posiekane oliwki (tak tylko, żeby się z łyżki przy jedzeniu nie staczały) Gotować jeszcze z 5 min.

    Uwaga: na mix fasoli z cieciorką dość trudno w sklepach trafić, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby kupić jedno i drugie oddzielnie w niewielkich puszkach.

  6. Potrawę można zjeść jako samodzielne danie a jak jest więcej chętnych to z pieczywem albo ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń