Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślaki w śmietanie powstały w chwili, gdy z początkiem listopada znaleźliśmy w lesie świeże grzyby, a były to same ładne i zdrowe maślaki. Wyskoczyliśmy do lasu tylko na chwilę, po owoce jarzębiny i na krótki spacer tuż przed wieczorem, a tu takie znalezisko! Na szczęście zawsze mam w samochodzie jakieś luźne kartony i koszyk, żeby nie zabierać foliowych torebek ze sklepu. No i teraz bardzo mi się przydał płaski kartonik, do którego zbieraliśmy maślaki. Czasu było mało, zmierzch nadciągał nieuchronnie, więc uzbieraliśmy porcję na jeden tylko posiłek, po oczyszczeniu to było jakieś 650-700 gramów. W sam raz na maślaki w śmietanie, które – podane z kopytkami – stanowią dla mnie kwintesencję jesiennego obiadu.
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 19
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3308
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1315
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1884
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 622
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 19
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3308
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1315
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1884
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 622
Składniki
Grzyby oczyść z piasku i leśnych paprochów (igliwie, trawa, mech), przytnij trzonki i ewentualnie zdejmij skórkę, jeśli wolisz jeść maślaki bez skórki. Pokrój w grube paski, a małe grzybki przetnij na pół lub na ćwiartki. Wrzuć do miski z zimną wodą i opłucz dokładnie, mieszając dłonią, a następnie odcedź na durszlaku. Piasek pozostanie na dnie miski, jeśli będziesz rękami przekładać grzyby na durszlak.
Cebulę obierz z łusek, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w piórka.
W odpowiednio dużym rondlu rozgrzej masło, wrzuć cebulę i podsmaż ją do miękkości, ale na biało, nie powinna się zrumienić.
Dodaj opłukane i z grubsza odsączone maślaki, a następnie smaż je przez kilka minut na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Przykryj rondel i duś grzyby przez około 10 minut. W tym czasie powinny puścić dużo soku i będą wyglądać tak, jak na zdjęciu.
Teraz dodaj do rondla słodką śmietanę wymieszaną z mąką.
Wymieszaj dokładnie z grzybami.
Dodaj też pieprz i sól do smaku, przykryj rondel i duś maślaki w śmietanie do całkowitej miękkości. Powinno to zająć 10-20 minut, a to zależy od wielu czynników (np. stanu użytych grzybów oraz od mocy palnika).
Na koniec dodaj do potrawy posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszaj.
Tę wspaniałą staropolską potrawę możesz podać na rozmaite sposoby. Doskonale smakuje ze świeżym chlebem lub chrupiącą bułeczką. Jest smakowitym dodatkiem do makaronu lub dowolnej kaszy. Łagodny i aromatyczny sos świetnie komponuje się również z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami. Ale ja najbardziej lubię, gdy maślaki w śmietanie podaje się z kluskami.
U mnie są to niewielkie kopytka ziemniaczane (jak zrobić kopytka – pisałam na blogu). Równie dobre będą kluski śląskie, kładzione, półfrancuskie, szpecle lub galuszki. Tak czy inaczej – maślaki w śmietanie, podobnie jak i inne leśne grzyby w śmietanie, to jest dla mnie kwintesencja jesiennych smaków.
Do tego jeszcze kiszony ogórek albo surówka z kiszonej kapusty, albo sałatka z buraków – i pyszny obiad jest gotowy. Smacznego!