Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na litwie nazywane są cepelinami, są też potrawą narodową. U nas kartaczami. Potrawa jest najbardziej popularna na Podlasiu, Suwalszczyźnie, Warmii i Mazurach. Są różne wersje nadzienia. Cepeliny, czy kartacze smakują okraszone wędzonym boczkiem z cebulką, wyśmienicie.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117373
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8102
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3035
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1749
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1373
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117373
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8102
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3035
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1749
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1373
Składniki
Do mielonego mięsa dodajemy jedną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze mieszamy. Mięso ma być aromatyczne i dobrze doprawione (t.z. czujne).
Obieramy surowe ziemniaki do ugotowania i do tarcia na tarce. Część jak podane w przepisie gotujemy, odcedzamy, ugniatamy i odstawiamy do wystygnięcia. Resztę trzemy na tarce, dobrze odciskamy, sok zbieramy i odstawiamy do osadzenia się skrobii. Następnie sok ostrożnie odlewamy, a skrobię, która się na dnie osadziła dodajemy do odciśniętych surowych ziemniaków wraz z ugniecionymi, gotowanymi i 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Ciasto ziemniaczane dobrze wyrabiamy. Formujemy z niego wałek i kroimy na jednakowe wielkości porcje. Dłonie moczymy w zimnej wodzie, bierzemy porcję ciasta, rozpłaszczmy na dłoni, łyżką nabieramy farsz, kładziemy na cieście i sklejając, formujemy w dłoniach podłużną kluskę. Kluski wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy 15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Drugą pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dusimy na oleju lub smalcu razem z pokrojonym w kostkę boczkiem. Okraszamy gorące kartacze i podajemy.