Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Medaliony z piure ziemniaczanym"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1826
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1826
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Włóż je do garnka. Zalej lekko posoloną wodą i gotuj ok. 20 minut. W tym czasie polędwiczki oczyść, opłucz, pokrój na 8 plasterków. Każdy kawałek polędwicy lekko rozgnieć dłonią, formując owalny kotlet. Mięso posyp solą.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż medaliony. Smaż je po 5 minut z każdej strony. Por oczyść, drobno pokrój. Medaliony pod koniec smażenia lekko oprósz pieprzem. Zdejmij mięso z patelni, trzymaj w cieple, by nie wystygło.
Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmaż kawałeczki pora. 15 dag masła rozgrzej. Bułeczkę pokrusz, zrumień na maśle. Ziemniaki odcedź, utrzyj z 2 łyżkami masła i mlekiem. Piure przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Medaliony ułóż na talerzach. Obok połóż piure ziemniaczane. Posyp je kawałeczkami pora i zrumienioną bułeczką.
ok. 40 minut. 1 porcja 870 kcal.
Sos miodowy: Pokrój na kawałeczki 3 dag masła, włóż je do zamrażalnika. W garnku zagotuj 100 ml wody z 125 ml jasnego sosu sojowego i 2 łyżkami miodu gryczanego (ew. melasy). Dodaj 2 łyżki ostrej musztardy (np. sarepskiej, tatarskiej, rosyjskiej). Zmniejsz płomień i kawałeczek po kawałeczku dołóż schłodzone masło. Cały czas mieszaj, aż sos się zagotuje. Polej nim gotowe medaliony.Źródło: Tina