Do góry

Dania główne Przepis na:

Meksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem i warzywami

Meksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 809

Dodano:

Odsłon: 4137

Meksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym, gotową mieszanką warzyw, świeżą kolendrą i pikantnym sosem pomidorowym.

Składniki

  • Mięso mielone wołowe – 250 g
  • Brązowy ryż – 100 g
  • Mieszanka meksykańska – 450 g
  • Ser mozarella – 150 g
  • Czerwona cebula – 1 szt.
  • Świeża kolendra
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
  • Czerwona cebula – 1 szt.
  • Puszka krojonych pomidorów – 1 szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 papryczka chilli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy posiekaną czerwoną cebulę. Posiekany czosnek i papryczkę chilli z pestkami dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje.

  2. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, sól, pieprz, smażymy jeszcze przez 5 minut i odstawiamy. Mieszankę meksykańską smażymy według przepisu na opakowaniu. Następnie gotujemy brązowy ryż według przepisu na opakowaniu. Do dużej miski wsypujemy mięso mielone, brązowy ryż, mieszankę meksykańska, posiekaną kolendrę, wlewamy gotowy sos, dosypujemy ser mozzarella i mieszamy wszystko. Gotową mieszaninę przenosimy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem mozzarella. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy zapiekankę około 15 minut. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń