Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Meksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym, gotową mieszanką warzyw, świeżą kolendrą i pikantnym sosem pomidorowym.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31000
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3676
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5365
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31000
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3676
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5365
Składniki
Zaczynamy od przygotowania sosu. Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy posiekaną czerwoną cebulę. Posiekany czosnek i papryczkę chilli z pestkami dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, sól, pieprz, smażymy jeszcze przez 5 minut i odstawiamy. Mieszankę meksykańską smażymy według przepisu na opakowaniu. Następnie gotujemy brązowy ryż według przepisu na opakowaniu. Do dużej miski wsypujemy mięso mielone, brązowy ryż, mieszankę meksykańska, posiekaną kolendrę, wlewamy gotowy sos, dosypujemy ser mozzarella i mieszamy wszystko. Gotową mieszaninę przenosimy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem mozzarella. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy zapiekankę około 15 minut. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą i gotowe.