Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Meksykańskie udka w polencie"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 684
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 185
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 684
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 185
Składniki
Mięso umyj, wytrzyj do sucha. Udka posyp solą i pieprzem. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Kaszkę wsyp do miseczki. Dodaj szczyptę soli, kminek oraz słodką i ostrą paprykę. Wymieszaj.
W garnku o grubym dnie albo we frytownicy rozgrzej olej. Podudzia najpierw oprósz mąką, potem zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w mieszance kaszki i przypraw. Dociśnij panierkę do mięsa. Włóż je do rozgrzanego tłuszczu. Smaż ok. 5 minut. Wyjmij, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przełóż do żaroodpornej formy. Piecz 25 minut w temperaturze 200oC.
W tym czasie sałatę rzymską umyj osusz, listki porwij na kawałki. Chili oczyść, posiekaj. Cebulę obierz, potnij w plasterki. Kukurydzę osącz z zalewy. Pomidorki umyj, wytrzyj, podziel na połówki. Warzywa wymieszaj. Sałatkę przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Udka w polencie podawaj z przygotowaną sałatką.Źródło: Naj