Do góry

Dania główne Przepis na:

Melonowa przystawka

Melonowa przystawka

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Melonowa przystawka"

Składniki

  • 1 melon (odmiana kantalupa)
  • 1 opakowanie (12
  • 5 dag) mozzarelli w kuleczkach
  • 15 dag szynki dojrzewającej
  • garść liści sałaty
  • bazylia
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • pół pęczka bazylii do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Melon opłucz, przekrój na połówki. Usuń nasionka. Za pomocą specjalnej łyżeczki wydrąż z miąższu kuleczki. Jeśli nie masz takiej łyżeczki, pokrój miąższ w kostkę.

  2. Kuleczki mozzarelli osącz na sicie ze słonej zalewy. Włóż do dużej salaterki lub ułóż na półmisku. Wymieszaj z kulkami melonowymi. Pomiędzy nimi dekoracyjnie poukładaj plasterki szynki dojrzewającej.

  3. Opłucz pod bieżącą wodą, a potem osusz w specjalnej wirówce lub na ręczniczku garść liści sałaty. Porwij je na kawałki. Umyj i osusz kilka listków bazylii. Dodaj do melona .

  4. Sparzoną pomarańczę przekrój na pół, wyciśnij sok. Połącz go z oliwą. Powstały sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Skrop melonową przystawkę tuż przed podaniem.

  5. Czas ok. 20 min; porcja – 250 kcal, cena 3,20 zł.

  6. Kulki melona możesz zastąpić kulkami z dojrzałego arbuza.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń